eur:
397.72
usd:
358.5
bux:
74164.2
2024. október 1. kedd Malvin
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. június 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Magyarországgal hozakodott elő Ursula von der Leyen az olasz választási kampány utolsó napján

"Megvannak az eszközeink, mint Lengyelország és Magyarország esetében" - mondta az EU-t vezető politikus egy olasz lapinterjúban.

Ha Olaszország a parlamenti választások után "nehéz helyzetbe" kerül, megvannak az eszközeink, mint Lengyelország és Magyarország esetében - idézte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét pénteken a Corriere della Sera napilap pénteken.

Von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen mondott beszédében hozzátette, hogy akármilyen demokratikus kormány alakul a választások nyomán Olaszországban, az Európai Bizottság együttműködik Rómával.

Von der Leyen kijelentéseit

"szánalmas fenyegetésnek,

intézményes visszaélésnek" nevezte Matteo Salvini a Radio Capital rádiócsatornán. A Liga vezetője szerint az Európai Bizottság elnöke "teret tévesztett megfeledkezve, hogy minden európait képviseli, nem csak a baloldaliakat".

Matteo Salvini a jobbközép szövetség csütörtök esti római nagygyűlésén azt mondta, a fél világ diktálni akarja az olaszoknak, kire szavazzanak, de "Berlinnek, Párizsnak, Brüsszelnek meg kell nyugodnia, mivel a jobboldal fog győzni".

A jobboldali Il Giornale azt írta, Washington semmilyen vétót nem emelt az esetleges jobboldali kormánnyal szemben.

A választási kampány utolsó napján, a szombati kampánycsend előtt Matteo Salvini a közösségi oldalain zajló négyórás egyenes közvetítésben létesít kapcsolatot a szavazókkal. Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni Nápoly mellett a korábban baloldali munkásfellegvárnak tartott Bagnoli utcáin zárja kampányát.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) a római tereket igyekeznek megtölteni.

A közszolgálati RAI1 televízión csütörtök késő este sugárzott kampányzáróban a pártok vezetői egyenként válaszoltak a kérdésekre. Matteo Salvini a szerinte győztes jobboldali kormány legelső lépésének a rezsicsökkentést ígérte, hangsúlyozva, hogy ellenkező esetben karácsonyig egymillióan maradhatnak munka nélkül a termelés leállása miatt. Salvini hozzátette, hogy a legelső kormányülésen visszavezetik az illegális migrációt leállító rendelkezéseket. "Nem fogunk lemondani templomainkról, nem engedjük, hogy megváltoztassák imáinkat, évezredes történelmünket" - jelentette ki Matteo Salvini a jobbközép kampányzáró eseményén a római Piazza del Popolo terén.

A Enrico Letta, a PD főtitkára a most először szavazó fiatalokat buzdította voksolásra emlékeztetve, hogy közel négymillió új szavazót várnak az urnákhoz. Az M5S elnöke Giuseppe Conte bejelentette, hogy pártja nem lép szövetségre a baloldallal. Az ötcsillagosok legjobb döntésének nevezte a Draghi-kormány júliusi megbuktatását.

Milyen Olaszországra ébredünk hétfőtől? - kérdezte a Gazzetta del Mezzogiorno dél-olasz napilap, megjegyezve, hogy a választás az ország déli régióiban dől el, ahol az M5S, a PD és az FdI harcol a szavazatokért. A La Repubblica napilap rámutatott, hogy szoros verseny a kétszáz fős szenátusban várható, ahol a választási rendszer sajátossága miatt erős győzelem kell a többség megszerzéséhez.

Kampányzáró televíziós szereplésében Giorgia Meloni kijelentette, hogy az Olasz Testvérektől egyedül a baloldal fél, mivel tart "hatalmi rendszere" elveszítésétől. A felmérések szerint esélyes miniszterelnök-jelölt Meloni a jövendőbeli kormány legsürgősebb lépéseként a gáz- és villanyáram árai egymástól való függetlenítését jelölte meg. Bejelentette, hogy a jobboldal energetikai csomóponttá (hub) akarja átalakítani a több irányból érkező vezetékrendszerrel bíró, valamint természetes forrásokban gazdag Olaszországot.

Giorgia Meloni az illegális bevándorlás azonnali leállítását sürgette a befogadásra jogosultak európai szétosztásával. Az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartása mellett kötelezte el magát egy úgynevezett kompenzációs alap bevezetését szorgalmazva a szankcióktól leginkább sújtott tagállamok számára.

"Nem értek mindenben egyet Orbánnal a külpolitikában és Ukrajnával kapcsolatban (..), de tagadhatatlan, hogy a nyugati szövetségben vannak országok, melyek nyernek a szankciókon, mások viszont veszítenek"

- jelentette ki Giorgia Meloni.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×