eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
14 September 2022, France, Straßburg: MPs stand and applaud in the European Parliament building after the speech of U. von der Leyen (CDU), President of the European Commission. Von der Leyen gave a speech on the state of the Union at the beginning of the plenary session of the European Parliament. Photo: Philipp von Ditfurth/dpa (Photo by Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Philipp von Ditfurth/picture alliance/Getty Images

„Na, most kell szerénynek lenni!” – Az ellenzék az EP-döntésről

Több ellenzéki szereplő is arról ír a Magyarországról szóló jelentés kapcsán, hogy Orbán Viktor rendszerét nem szabad pénzelnie az Európai Uniónak, de a magyar emberekhez, önkormányzatokhoz el kell juttatni a forrásokat.

Miként azt korábban az Infostart is megírta, nagy többséggel (433 igen, 123 nem, 28 tartózkodás) elfogadta az Európai Parlament a Gwendoline-jelentést, amiből kifolyólag a testület hivatalos véleményévé vált, hogy „Magyarország választási autokrácia hibrid rezsimmel”.

A Fidesz EP-döntésre adott reakcióját itt foglaltuk össze. Ebben a cikkben az ellenzéki reagálásokból válogattunk.

Márki-Zay Péter Orbán Viktornak üzent Facebook-posztjában. „Kimondta az Európai Parlament: Magyarország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának. Na, most kell szerénynek lenni, Miniszterelnök úr!” – írja az idei választásokon az ellenzéki közös miniszterelnök-jelöltjeként induló hódmezővásárhelyi polgármester.

Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom Bana Tibor elnökségi tag aláírásával adott ki közleményt az ügyben Az Orbán-kormány Magyarország érdekei ellen dolgozik címmel.

Eszerint hatalmas jelentőséggel bír a szavazás és szomorú következményekkel járhat. „A Mindenki Magyarországa Mozgalom szerint hazánk érdeke az, hogy minél több európai uniós forráshoz jussunk, amelyeket munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő célokra, a mikro- és kisvállalkozások támogatására, valamint az energiahatékonyság növelésére kell fordítanunk” – írják.

A közlemény végén így fogalmaznak: „Sajnos a magyar kormány korruptsága és antidemokratikus működése lehetetlenné teszi, hogy Magyarország közelebb kerülhessen a nyugat-európai országokhoz.”

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a szavazati arányokra hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában: 433 igen, 128 nem, 28 tartózkodás.

De bővebb kommentért is közzétett a szavazáson különben nem jelenlévő Ujhelyi István, el is árulta, milyen elfoglaltsága volt csütörtökön:

„Az Európai Parlament nagy többsége ma hivatalosan is kimondta: Magyarország immáron nem teljes értékű demokrácia. Magyarország és a magyar nemzet ugyanakkor nem egyenlő az európai értékeket semmibe vevő, a korrupciót állami szintre emelő Fidesz-kormánnyal és a NER-elittel. A magyarok érdeke nem egyenlő a NER érdekével; a magyarok érdeke, hogy az uniós források ne a NER-elit zsebébe csurogjanak, hanem minden magyar ember életének jobbítására fordítsák őket. Azok, akik most hazaárulást kiáltanak és hazug mód a teljes magyar nemzettel takaróznak, nem csupán szánalmasan nevetségesek, de lelkiismeretlenül és aljasul védik is a közös hazánkat kirabló narancsos elit bűneit. A plenáris ülés vitájában a Fidesz stílusa és viselkedése csak olaj volt a tűzre, az Európai Bizottság és az Európai Parlament döbbenten hallgatta, hogy hazugságokkal támadtak a jogállamiság helyreállítása és az állami korrupció megállítása helyett. Súlyos milliárdokba kerül ez a magyar társadalomnak, amiért nem az EU vagy mi, ellenzéki képviselők a felelősek, hanem a végletekig bűnös rendszer.

Mivel a mai napon egy római programon kell képviseljem az Európai Parlamentet, a szavazáson nem tudtam részt venni, de felelős szociáldemokrataként és magyar patriótaként támogattam a jelentés elfogadását.”

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője arra hívta fel a figyelmet közösségi oldalán, hogy az Európai Parlament megszavazta a Cseh Katalinnal közösen tett javaslatukat: „felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy

ne a magyarokat büntesse az Orbán-kormány bűneiért”.

Sorolja a magyar gazdaság problémáit, a magyarokat sújtó megélhetési nehézségeket, majd így zárja posztját: „Mi azonban azért dolgozunk az EP-ben, hogy minél hamarabb hozzájussanak az EU-s pénzekhez a magyarok, különösen az önkormányzatok, a civilek és a helyi vállalkozók.”

A Párbeszéd Magyarországért posztja megemlít pár olyan problémát, ami azt mutatja, hogy „Magyarországon továbbra is rendszerszinten sérülnek a jogállamisági előírások és az emberi jogok, sőt az elmúlt négy évben csak rosszabb lett a helyzet”.

Végül ezt írják: „Ez olyan súlyos kritika, amit korábban soha egyetlen másik tagállam sem kapott.”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője így írt:

„Ne pénzeljünk tolvajokat és zsarnokokat!

Az Európai Parlament óriási többséggel megszavazta az Orbán-rezsimet elmarasztaló jelentést.

Én magam is azt szorgalmaztam, hogy ezt a rendszert ne finanszírozzuk tovább: az EU-s pénzeket juttassák el közvetlenül a magyar emberekhez!

Most az Európai Bizottságon a sor, hogy kövesse a Parlament iránymutatását. Remélem, értették az üzenetet.”

Jakab Péter korábbi Jobbik-elnök szerint „Európa ma megüzente Orbánnak:
tolvajnak nincs pénz!”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×