eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: pixabay

Szlovákia: több, mint 400 ezer aláírás gyűlt össze a kormány megbuktatásához

Az ellenzéki "Irány" (Smer-SD) párt 406 ezer aláírást gyűjtött ahhoz, hogy Szlovákiában népszavazást tartsanak a kormány menesztéséről és az alkotmány módosításáról.

A népszavazással az előre hozott választások megrendezését akarják elérni.

Az "Irány" (Smer-SD) júniusban indította el a népszavazást támogató petíciót. A parlamenten kívüli pártok, a Hang (Hlas-SD), a Köztársaság (Republika) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) időközben kinyilvánították politikai támogatásukat a referendum mellett. Robert Fico, az Irány vezetője szerint a politikán kívüli szervezetek is segítettek az aláírásgyűjtésben.

Fico ugyanakkor megismételte: Zuzana Caputová köztársasági elnököt arra kérték, hogy október 29-re írja ki a népszavazást, hogy a referendumot az aznap esedékes regionális és önkormányzati választásokkal egy időben lehessen megrendezni.

Korábban Caputová kijelentette, hogy a kormány azonnali lemondására vonatkozó népszavazási kérdéssel kapcsolatban az alkotmánybírósághoz fordul és kikéri a testület véleményét.

Ezzel kapcsolatban Fico szerdán azt mondta, hogy ha ez így lesz, akkor azt az ellenzéki pártok a népszavazás meghiúsítására tett kísérletként fogják értékelni. Egyúttal bizonyítéknak tekintik arra, hogy az államfő valójában elfogult és "a jobbközép Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom" vezetőjének, Igor Matovicnak az oldalán áll, aki a kormány tagja".

A szlovák alkotmány értelmében a népszavazást az államfő írja ki, legalább 350 ezer támogató aláírás összegyűjtése esetén. Az elnöknek az aláírások beérkezésétől számított 30 napon belül döntenie kell a népszavazás kiírásáról.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×