eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke az Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén a berlini kancellári hivatalban 2019. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Botrány Németországban: holokauszttal vádolta meg Izraelt a palesztin elnök

Általános megdöbbenést és felháborodást váltott ki Mahmúd Abbász berlini kijelentése. A palesztin elnök a kancellári hivatalban tartott sajtóértekezletén azzal vádolta Izraelt, hogy holokausztot követ el a palesztinok ellen, de kijutott a bírálatokból a vendéglátó Olaf Scholz kancellárnak is, aki egyetlen szóval sem reagált a palesztin vezető kijelentésére.

A berlini sajtóértekezleten egy kérdésre válaszolva Abbász azt hangoztatta: ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat.

Ez "ötven mészárlás, ötven holokauszt"

– fogalmazott.

A rendkívül kemény bírálatok sorát több német médium tudósítása szerint a Nemzetközi Auschwitz Bizottság elnökhelyettese, Christoph Heubner nyitotta meg.

Heubner élesen elítélte Abbászt a holokauszttal kapcsolatos kijelentéséért, de bírálta Scholz kancellárt is a reagálás elmaradásáért. Az elnökhelyettes szerint Abbász szándékosan használta fel a "berlini politikai színpadot" annak érdekében, hogy lejárassa a német emlékezetkultúrát, valamint a német–izraeli kapcsolatokat.

"Szégyenletes kijelentésével Abbász újabb kísérletet tett arra, hogy ösztönözze az Izrael-ellenes és antiszemita agressziós cselekményeket Németországban és Európában" – hangoztatta.

Éles kritikával illette a német kormányt és személy szerint Olaf Scholz kancellárt is.

"Megdöbbentő és egyben megbotránkoztató, hogy a német fél nem készült fel Abbász provokációira, és válasz nélkül maradtak a holokauszttal kapcsolatos kijelentései" – hangsúlyozta a Nemzetközi Auschwitz Bizottság helyettes vezetője.

Még keményebben fogalmazott Jair Lapid izraeli miniszterelnök.

"Az a tény, hogy Mahmúd Abbász német földön Izraelt vádolja ötven holokauszt elkövetésével, nem csupán erkölcsi szégyen, de egyben szörnyű hazugság"

– hangsúlyozta Izrael kormányfője. Lapid egyidejűleg utalt arra a hatmillió zsidóra, akit a holokauszt során gyilkoltak meg. A történelem ezt soha nem fogja megbocsátani Abbásznak – jelentette ki a miniszterelnök, aki maga is egy holokauszt túlélő fia.

Rendkívül éles bírálatot fogalmazott meg a kancellárral szemben Friedrich Merz, a legnagyobb ellenzéki párt, a CDU elnöke. Szerinte felfoghatatlan az, ami a kancellári hivatalban történt: Scholznak a leghatározottabban el kellett volna utasítania Abbász kijelentéseit, és kérni kellett volna őt a hivatal elhagyására.

Olaf Scholz szerda reggeli Twitter-bejegyzésben az MTI beszámolója szerint azt írta: mélységesen felháborítja Mahmúd Abbász kijelentése, és elítéli a holokauszt tagadására irányuló minden kísérletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×