eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash.com

Mesterséges intelligenciát küld a szeméttelepre elveszett bitcoinjai után

A férfi véletlenül dobott ki egy merevlemezt, melyen 150 millió font - mintegy 71 milliárd forint . értékben tárolt bitcoinokat: robotkutyákkal és mesterséges intelligenciával kerestetné a szeméttelepen az értékes alkatrészt.

Egy, a dél-walesi Newportban található szeméttelepen csücsülhet az a 8000 bitcoin, melyet még 2013-ban selejtezett le egy régi laptop merevlemezével együtt James Howells. Irodaürítés keretében dobta ki az eszközt, melyet meg akar keresni, ám eddig a városi tanács nem reagált pozitívan ezzel kapcsolatos megkereséseire.

A 37 éves férfi tízmillió font értékű, fedezeti alapokból finanszírozott programot dolgozott ki, javaslata mesterséges intelligenciát használná mechanikus kar működtetésére. Ez átvizsgálná a szemetet, majd egy, a hulladéklerakó közelében található létesítményben válogatnák azt újra - írja a The Guardian.

A projektben környezetvédelmi és adatvisszaállítással foglalkozó szakemberek vennének részt, arról pedig, hogy senki ne léphessen le a bitcoinokat tartalmazó lemezzel, robotkutyák gondoskodnának.

"A hulladéklerakó feltárása önmagában is hatalmas művelet, de a finanszírozás biztosított, és felvettünk egy mesterségesintelligencia-szakértőt. A technológia könnyen átképezhető merevlemez keresésére. Összeszokott csapatunknak vagy környezetvédelemmel foglalkozó tagja is, képesek lennénk a feladat végrehajtására" - nyilatkozta Howells.

A folyamat véleménye szerint 9-12 hónapon át tarthat, és még akkor sincs semmi garancia arra, hogy megtalálja a merevlemezt, ha engedélyt kap a keresésre - ha pedig megtalálja, nem biztos, hogy képesek lesznek kinyerni róla a bitcoinokat.

Ha mégis hozzájut a kriptovalutához, abból Newportnak is juttatna: a szemétlerakat helyén például erőművet építene belőle, mely szélturbinák használatával megteremtené a lehetőséget arra is, hogy a helyi lakosok tiszta energia használatával bányásszanak bitcoint.

Egyelőre azonban a városi tanács

nem is akar vele találkozni ötlete megvitatására

- annak szóvivője szerint súlyos ökológiai veszélyt jelentene megbolygatni a lerakatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×