eur:
394.82
usd:
365.49
bux:
71445.84
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Motorosok várakoznak egy colombói benzinkúton 2022. augusztus elsején. Srí Lanka négy hónapja szenved súlyos üzemanyaghiánytól, a villamosenergia- és energiaügyi minisztériuma augusztus 1-jén üzemanyagkvóta-rendszert vezetett be a fogyasztás csökkentése és szabályozása érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Chamila Karunarathne

"Jajkiáltást" küldött a gazdasági válságban szenvedő ország elnöke

A Srí Lankát fenyegető "nagy veszélyre" figyelmeztetett szerdán a sziget elnöke az országot sújtó, egyebek között üzemanyag- és élelmiszerhiányt eredményező gazdasági válság közepette.

"Példa nélküli helyzet előtt állunk. Nagy veszélyben vagyunk" - fogalmazott Ranil Vikremeszinghe a parlamentben.

A 22 milliós országban hónapok óta hiány van élelmiszerből, üzemanyagból, nyersanyagból és gyógyszerből is, előrejelzések szerint pedig az üzemanyagellátás akadozása akár év végéig is fennmaradhat.

A gazdasági nehézségek nyomán belpolitikai válság is kialakult: Gotabaja Radzsapaksza elnök a tiltakozások hatására elmenekült az országból, majd bejelentette lemondását. Vikremeszinghét július végén, zavargások közepette iktatták be hivatalába, miután a rendőrség és a katonaság eltávolította az elnöki hivatal előtt hónapok óta táborozó tüntetőket.

Beiktatását követően Vikremeszinghe az egységkormány fontosságát hangoztatta annak érdekében, hogy legyőzzék a válságot.

Mindeközben Colombo tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de

a szervezet a pénzeszközök felszabadítása előfeltéleének a politikai stabilitást szabta.

Az elnök emellett elődjei szemére vetette, hogy visszautasítottak két nagyszabású japán befektetést, amely akár hárommiliárd dollárt hozhatott volna az országnak, valamint ezzel aláásták Tokió és Colombo kapcsolatát is.

(A nyitóképen: Motorosok várakoznak egy colombói benzinkúton 2022. augusztus elsején. Srí Lanka négy hónapja szenved súlyos üzemanyaghiánytól, a villamosenergia- és energiaügyi minisztériuma augusztus 1-jén üzemanyagkvóta-rendszert vezetett be a fogyasztás csökkentése és szabályozása érdekében, és a tankolási jogosultságot egy QR-kód leolvasásával ellenőrzik.)

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Nem hagyják magukat a kis benzinkutasok – Van eszközük a kormánnyal szemben

Nem hagyják magukat a kis benzinkutasok – Van eszközük a kormánnyal szemben

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy ismét forrósodik a helyzet az üzemanyagpiacon. A kormány figyelmeztette a kiskereskedőket, hogy az árak magasabbak, mint a régiós átlag, és jó lenne elkerülni a további intézkedéseket. Vendégünk volt Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A második részben Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével azt vizsgáltuk, hogy miként fejlődtek a magyar megyék a kétezres évek óta, mekkora Budapest előnye a vidékkel szemben, és valóban jó-e az, ha az iparra helyezzük a hangsúlyt a szolgáltatásokkal szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×