eur:
394.93
usd:
367.73
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Rohamrendőrök az új nemzetbiztonsági törvény elleni tüntetésen Hongkongban 2020. július 1-jén, a városállam Kínához való visszacsatolásának 23. évfordulóján. A brit koronagyarmat 1997-ben ezen a napon került vissza különleges közigazgatási övezetként Kína fennhatósága alá. A rendőrök később 30 embert őrizetbe vettek a gyülekezési törvény megsértése, intézkedés akadályozása, fegyverbirtoklás és az új törvény megsértése miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Miguel Candela

Tömegtüntetések Kínában, tankok az utcákon

A zavargások az államfő újraválasztását is veszélyeztethetik.

Szinte egyik pillanatról a másikra dölt be négy, közepes méretű bank Kinában, befagyasztva 100 ezernyi ügyfél számláját - adta hírül a Portfolio. Emiatt - a portál beszámolója szerint - Kína két, keleti tartományában, Honan-ban és Anhujban, vissza-visszatérő utcai zavargások vannak. Az elégedetlen emberek több bankfiókot is elfoglaltak és üvegekkel dobálták meg a rendfenntartókat.

Haragjukat az váltotta ki, hogy a bankok kezdetben szoftverhibával indokolták a számlák zárolását. A hatóságok pedig hetekig nem tettek semmit. Aztán közölték, hogy "bankokon átívelő csalás" történt. Állítólag a négy bank vezetői illegális módszereket alkalmaztak, illetve néhány pénzintézeti alkalmazott egyszerűen ellopta az ügyfelek pénzét.

Bár megindult a hivatalos vizsgálat, még mindig nem tudni valójában mi is történt. Mint ahogy az sem biztos, hogyan kártalanítják a betéteseket. Bár a Kínai Kommunista Párt utasítására létrehoztak egy pénzügyi alapot, amelyből júliusban már meg is indultak a kifizetések, de csak a betétek egy bizonyos összegéig. Ez viszont láthatóan nem csillapította a kedélyeket. Így a hatóságok előbb azzal próbálkoztak, hogy a Covid miatt kötelezővé tett telefonos applikáción keresztül megtiltották a betétesek utcai mozgását. E viszont csak még jobban felbőszítette az embereket, ezért gyorsan vissza is vonták. Aztán harckocsik jelentek meg a bankfiókok védelmére. Hivatalosan hadgyakorlatokkal magyarázták a páncélosok felvonulását.

A Portfolio arról is ír, hogy az ügy a lehető legrosszabbkor jött Hszi Csin-ping elnöknek, mivel a Kínai Kommunista Párt ősszel döntene az államfő újraválasztásáról. Márpedig a belső elégedetlenség igencsak megingatta az elnök pozícióit, így veszélybe kerülhet az is, hogy a harmadszorra is őt válasszák Kína első számú vezetőjének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×