eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 indonéziai külügyminiszteri találkozóján a Bali szigetén fekvő Nusa Duában 2022. július 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Willy Kurniawan

Oroszország garanciákat kapott

Szergej Lavrov biztosította Egyiptomot, hogy az orosz gabonaexportőrök eleget tesznek kötelezettségeiknek

Afrikai körútja első állomásán, Kairóban tárgyalt vasárnap az orosz külügyminiszter, hogy enyhítsen országa diplomáciai elszigeteltségén és megnyugtassa a partnereit, miután a héten megszületett a megállapodás az ukrán és orosz gabonaexport biztonságos folyosókon történő újraindításáról.

"Megerősítettük, hogy az orosz gabonaexportőrök eleget tesznek mindent kötelezettségünknek" - jelentette ki a Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel vasárnap tartott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Lavrov, aki szombaton érkezett Kairóba.

"Vlagyimir Putyin elnök ezt szintén hangsúlyozta az Abdel-Fattah Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott minapi telefonbeszélgetésében" - tette hozzá Lavrov.

Egyiptom a világ egyik legnagyobb gabonaimportőre, tavaly gabonabeszállításainak 80 százaléka érkezett Oroszországból és Ukrajnából. A február 24-én kezdődött Ukrajna elleni orosz invázió miatt leállt a hajóforgalom, felgyorsult a világpiaci árak emelkedése, és pénzügyi sokkhatás érte Egyiptomot.

A pénteken Isztambulban Oroszország és Ukrajna által, az ENSZ és Törökország közvetítésével aláírt megállapodások értelmében "biztonságos folyosókat" hoznak létre, hogy lehetővé tegyék a kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren. Moszkva és Kijev kötelezettséget vállalt, hogy nem támad ezekre a hajókra.

A megállapodás 20-25 millió tonna, Ukrajnában rekedt gabona exportját teszi lehetővé, csökkentve így egy élelmezési világválság kockázatát, amely mindenekelőtt Afrikát sújtaná.

Oroszország garanciát kapott arra nézve, hogy a nyugati büntetőintézkedéseket sem közvetlenül, sem közvetetten nem alkalmazzák az agráripari és műtrágyaexportjára.

"Az ENSZ-főtitkár felelősséget vállalt, hogy feloldják ezeket az Egyesült Államok és az Európai Unió által elrendelt, az (orosz) logisztika és pénzügyi hálózatokat sújtó törvénytelen korlátozásokat" - mondta az orosz külügyminiszter Kairóban a két tárcavezető közös sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy megvitatták az ukrajnai orosz "hadműveletet" az egyiptomi vezetőkkel, akik a konfliktus politikai és diplomáciai megoldását szorgalmazták. Lavrov az ukrán felet okolta a korábbi béketárgyalások megszakadása miatt.

Szerinte Ukrajna "nem hajlandó addig tárgyalni, amíg le nem győzi Oroszországot a csatamezőn".

Lavrovot vasárnap elsőként Abdel-Fattah Szíszi elnök fogadta, majd a nap folyamán tárgyal Ahmed Abul Geittel, az Arab Liga főtitkárával és beszédet mond a pánarab szervezetben is. Kairó után Ugandába, Etiópiába és Kongói Demokratikus Köztársaságba is ellátogat.

Címlapról ajánljuk

Örülhet a radikális jobboldal az exit poll szerint

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×