eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az indonéziai Denpasar repülőterére érkezik 2022. július 6-án. Cavusoglu a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 kétnapos külügyminiszteri értekezletére érkezett Bali szigetére.
Nyitókép: MTI/EPA/Antara pool/Nyoman Budhiana

Törökország még tárgyalni akar a NATO-bővítésről

Még értékelik az ígéretek teljesülését, mielőtt igent mondanak a svédek és a finnek belépésére.

Törökország augusztusban egyeztetést tart Svédországgal és Finnországgal a két ország NATO-csatlakozási folyamatáról, és a tanácskozás eredményétől teszi függővé a katonai szövetség bővítésének jóváhagyását - jelentette be a török külügyminiszter.

Mevlüt Cavusoglu közölte: az Ankara, Stockholm és Helsinki által küldött képviselőket tömörítő "állandó bizottság" fogja értékelni, hogy teljesültek-e azok az ígéretek, amelyeket a NATO június végi madridi csúcstalálkozóján a három ország által aláírt memorandumban rögzítettek.

"Ha ezek az országok nem teljesítették a memorandumban vállalt ígéreteiket (.), a török parlament nem fogja ratifikálni a NATO-csatlakozási jegyzőkönyvet"

- szögezte le a török diplomácia vezetője, megismételve Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői kijelentését.

A madridi memorandum aláírása tette lehetővé Ankara vétójának feloldását Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával kapcsolatban.

A dokumentum szövege leszögezi, hogy Stockholm és Helsinki a törökországi Kurd Munkáspártot (PKK) terrorista szervezetnek tekinti, és mindkét északi ország ígéretet tett: nem fogja támogatni az Ankara által célpontként kezelt, a szíriai YPG nevű kurd fegyveres mozgalomhoz hasonló harci szervezeteket.

Svédország és Finnország ugyancsak vállalta, hogy "haladéktalanul és alaposan" tanulmányozni fogja a Törökországból érkező esetleges kiadatási kéréseket.

A madridi NATO-csúcstalálkozón Erdogan felszólította a két északi ország vezetését, hogy "vegyék ki a részüket" a terrorizmus elleni harcból, amivel az észak-szíriai kurd fegyveres szervezetek tevékenységére célzott, ellenkező esetre kilátásba helyezte az észak-atlanti szervezet bővítését jóváhagyó megállapodás visszavonását.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×