eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Irán, 2022. június 26.Az iráni védelmi minisztérium által közreadott képen felbocsátanak egy Zuljanah hordozórakétát egy meg nem nevezett helyszínről Iránban 2022. június 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Iráni védelmi minisztérium

Nehezen formálódik az Irán elleni koalíció

Az Iránnal szembeni összefogást Izrael sürgeti, mert nem akarja, hogy Teherán atomfegyverekhez jusson.

Az Egyesült Arab Emírségek nem kíván egy Irán ellen alakuló "tengely" része lenni - jelentette ki az ország külügyi államminisztere. Anvar Gargás Párizsban nyilatkozott és közölte: országa annak ellenére is szeretné javítani és nagyköveti szintre emelni az Iránhoz fűződő kapcsolatait, hogy a teheráni vezetés nem segíti a diplomáciai erőfeszítéseket.

Gargás azért utazott Párizsba, hogy előkészítse az emírségek államfője, Mohamed bin Zájid Ál Nahaján hétfőn kezdődő franciaországi látogatását. Iránnal kapcsolatban leszögezte, hogy Abu-Dzabi nem támogat semmilyen agresszív fellépést.

Ugyanakkor azt mondta, hogy az emírségek pártolja azokat kezdeményezésekett, amelyek megvédik az országot drón- és rakétatámadásoktól. De csak akkor, ha ez "nem irányul egy harmadik ország ellen".

Mindez akkor történt, amikor Joe Biden amerikai elnök közel-keleti körúton van. Csütörtökön találkozott Jaír Lapid izraeli kormányfővel, aki közölte: az Egyesült Államokkal együtt nem tűrik, hogy Irán atomfegyvert szerezzen. Lapid előzőleg bejelentette, hogy országa egy, az iráni nukleáris törekvéseket megakadályozó nemzetközi koalíció kialakításán dolgozik.

Az amerikai elnök közel-keleti körútját Szaúd-Arábiában folytatja. A sivatagi királyság számít Irán legfőbb riválisának a térségben.

Az emírségek 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmény keretében - az Egyesült Államok közvetítésével - normalizálta kapcsolatait Izraellel.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×