eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A brit Aiden Aslin (b) és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim (k) rácsok mögött a csak Moszkva által függetlennek elismert Donyecki Népköztársaság legfelsőbb bíróságának tárgyalótermében Donyeckben 2022. június 9-én. Pinnert, Aslint és Brahimot halálra ítélték azzal a váddal, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban.
Nyitókép: MTI/AP

Ukrajna: a halálbüntetések visszavezetéséről döntöttek a szakadárok

Három külföldit is halálra ítéltek korábban Donyeckben.

Az orosz támogatást élvező kelet-ukrajnai szakadárok kedden felfüggesztették a halálbüntetések végrehajtására vonatkozó moratóriumot.

Gyenyisz Pusilin, a csak Oroszország és Szíria által elismert Donyecki Népköztársaság vezetője a nap folyamán írta alá az erről szóló rendeletet.

A donyecki legfelsőbb bíróság korábban halálra ítélt három külföldit. Shaun Pinner és Aiden Aslin brit, illetve Szaaudun Brahim marokkói állampolgárt abban találták bűnösnek, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. A három férfi fellebbezést nyújtott be, a jogerős ítélet júliusban várható.

Amennyiben az első fokon született ítéletet nem enyhítik, a három elítéltre kivégzés vár.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden nem zárta ki, hogy a halálraítélteket kivégzőosztag elé fogják állítani. Mint mondta, Oroszország nem fog beavatkozni a Donyecki Népköztársaság igazságszolgáltatásába.

Nagy-Britannia nem ismeri el az ítéletek jogérvényét, és hadifoglyoknak tekinti két állampolgárát, akiket szerinte a genfi egyezmények alapján megillet a hadviselő feleknek kijáró mentesség, és így nem lehet büntetőeljárást indítani ellenük azon a címen, hogy ellenséges tevékenységben vettek részt.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×