eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Szlovénia lebontja a határkerítést

Az új kormány egyik ígéretét teljesíti ezzel.

A szlovén hadsereg a jövő hét második felétől megkezdi a kerítés lebontását Horvátországgal közös határán - jelentette be pénteken Tatjana Bobnar szlovén belügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

"A migráció a modern társadalmak része, ezért a leghatékonyabb migrációs politika a biztonságos és legális migráció biztosítása" - mondta a tárcavezető.

A Robert Golob vezette új baloldali kormány egyik prioritása a kerítés lebontása.

Szlovénia még 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a migrációs hullám miatt a Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, valamint bővítették. Jelenleg 135 kilométer pengés drótkerítés és 60 kilométer panelkerítés húzódik a közös határszakaszon.

Bobnar kezdeményezésére a minisztérium egy új tanácsadói testületet is létrehozott, amely szorgalmazni fogja a biztonságosabb migrációs útvonalak létrehozását, a menekültügyi eljárások és a tartózkodási engedélyek megszerzésének hatékonyabbá tételét, a nemzetközi védelem feltételeinek könnyítését és a társadalmi integrációt.

Bobnar szerint

a menedékkérőket rendszeresen integrálni kell a társadalomba és a munkaerőpiacra, lehetőséget kell nekik adni a nyelvtanulásra, és egyúttal meg kell akadályozni, hogy a munkavállalók kizsákmányolhassák őket.

A bizottság már utasította a rendőrséget, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a veszélyeztetett csoportok védelmére, biztosítsák a nemzetközi védelmet kérelmezőkkel szembeni az egyéni bánásmódot, valamint jegyezzék fel, hogy tájékoztatták őket a jogaikról - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy az eddigi eszközök felhasználásával és jelenlétével a terepen a rendőrség továbbra is gondoskodik a biztonságról és az államhatárok védelméről.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×