eur:
394.13
usd:
363.75
bux:
71237.39
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: Pixabay

Már az áramhiányra és új rekord kihívásra készülnek az Egyesült Államok szolgáltatói

A meleg mellett a hurrikánszezon közeledte is kihívások elé állítja a szolgáltatókat: az extrém időjárási viszonyok egyre sűrűbbek, miközben az energiagény is növekszik nyaranta.

A fogyasztói energiafelhasználás várhatóan minden idők csúcsát éri el ezen a nyáron, ami megterhelheti az elektromos hálózatokat egy olyan időszakban, amikor a szövetségi hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy az időjárás áramellátási problémákat okozhat.

A közműszolgáltatók az áramkimaradások idején használt berendezésekkel kapcsolatos hiányok mellett azért is nehéz időszak előtt állnak, mert az energiatermelők rekordmennyiségű gázt égetnek el, miután az elmúlt években több tucat szénerőművet leállítottak, a szélsőséges szárazság pedig számos nyugati államban csökkenti a vízenergia-készleteket.

"Az egyre gyakoribbá váló hidegbetörések, hőhullámok, aszályok és nagy viharok továbbra is kihívást jelentenek országunk elektromos infrastruktúrájának azon képességére, hogy megbízható, megfizethető energiát szolgáltasson a fogyasztóknak" - mondta Richard Glick, az amerikai Szövetségi Energiaszabályozó Bizottság elnöke a hónap elején, írja a Reuters.

Kimaradásokra készülnek

Az energiaellátás megbízhatóságáért felelős szövetségi ügynökségek arra figyelmeztettek, hogy az ország nyugati felében idén kimaradások lehetségesek a szolgáltatásban, mivel a fogyasztók a hőség elől menekülve bekapcsolják a légkondicionálókat.

Néhány közműszolgáltató máris problémákat tapasztalt a hőség miatt.

A texasi hálózat üzemeltetője kénytelen volt arra kérni a fogyasztókat, hogy takarékoskodjanak az energiával, miután május közepén egy korai hőhullám során több erőmű váratlanul leállt.

Június közepén az ohiói American Electric Power Co a hőhullám idején gördülő áramszüneteket rendelt el, miután egy vihar megrongálta a vezetékeket és több mint 200 ezer otthon és vállalkozás áramellátását szüntette meg. Az Egyesült Államok középnyugati részén a legnagyobb a kockázat, mivel a kereslet növekszik, miközben a nukleáris és szénenergia-kínálat csökkent.

A szénerőművek leállása késik

Az ellátási lánc problémái már eddig is késleltették a megújuló energiával kapcsolatos projektek építését országszerte. Ezek a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos késedelmek, valamint a Középnyugaton tapasztalható energiahiány arra késztette a Wisconsin-i WEC Energy Group Inc. és az indianai NiSource Inc. vállalatokat, hogy az elmúlt hónapokban elhalasszák a szénerőművek tervezett leállítását.

A közüzemi szolgáltatók tartalékolják alkatrész- és eszközkészleteiket, miközben a súlyos viharokra készülnek:

igyekeznek kreatívak lenni.

Hiánycikknek számítanak a transzformátorok is, egyes közműszolgáltatóknak több mint egyéves várakozási idővel kell szembenézniük a transzformátoralkatrészekre.

A kánikula bajt okoz

A nyár még csak most kezdődik, de a Refinitiv adatszolgáltató szerint az Egyesült Államok időjárása idén eddig már 21 százalékkal melegebb volt a 30 éves normánál. Ha 38 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a transzformátorok tönkremehetnek, a pótlásra pedig nem lesz megfelelő energiakészlet.

Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Ahogyan az a levegőben lógott a költségvetés komoly elcsúszása miatt, a kormány ismét adóemeléssel foltozza be a büdzsét és ezzel közvetve elismerte, hogy az idei megemelt hiánycélt sem tudná tartani. A bejelentés pozitív olvasata, hogy a kormány felismerte a költségvetés felborulásából fakadó kockázatokat és kezeli azokat. Az érem másik oldala, hogy ezúttal sem piackonform lépésekről döntött, ezúttal sem tartós, kiadásoldali intézkedésekről van szó, ami miatt minden ilyen csomag tűzoltásjelleget ölt. Az elszálló költségvetési hiányt toldozgatással és ideiglenesnek ígért adókkal igyekszik menteni a kormány, az ördögi körnek nevezhető kiigazítási spirálból úgy tűnik, nincs kiút, mivel strukturális intézkedéseket nem találunk az akciótervben. Ennek pedig megfizetjük az árát, az ország befektetői megítélésében, a forint árfolyamának változékonyságában, valamint az esetleges későbbi hitelminősítői lépésekben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×