eur:
396.4
usd:
370.68
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A nizzai tengerparti sétány és út, a Promenade des Anglais a koronavírus-járvány miatt országosan bevezetett kijárási korlátozás idején, 2020. április 11-én.
Nyitókép: A nizzai tengerparti sétány és út, a Promenade des Anglais a koronavírus-járvány miatt országosan bevezetett kijárási korlátozás idején, 2020. április 11-én. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Jön a tenger: 200 ezer embernek kell elhagynia otthonát Angliában 30 éven belül

A tengerszint emelkedése szorít ki lakhelyéről százezreket friss adatok szerint - csak Angliában. Velencének 80 éven belül vége lehet. Körkép.

Ez a szám csak azokat az otthonokat jelenti, amelyeket már vagy nem lehet semmiképp sem megmenteni, vagy túl nagy költséget jelentene. A legtöbb érintett otthon North Somerset, Sedgemoor, Wyre, North East Lincolnshire és Swale területén található – írja a The Guardian.

A Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, James Bevan már korábban figyelmeztetett, miszerint sok otthont lehetetlen vagy túl drága lenne megmenteni, ezért egész közösségeknek kellene a szárazföld belsejébe költözniük, amit a legkeményebbnek nevezett minden kellemetlenebb igazságnál. A veszélyben levő otthonok értéke több tízmilliárd font, a tengerszint emelkedése pedig szinte elkerülhetetlen a felmelegedés jelenlegi mértékének ismeretében.

El kell dönteni, mely város menthető

2050-re 35 centiméterrel lehet magasabb a vízszint a jelenleginél, miközben a partok erodálódnak, ami magasabb hullámokhoz vezethet.

"A tengerszint jelentős emelkedése ma már elkerülhetetlen. Sok nagyobb tengerparti városunk számára továbbra is biztosított lesz a védelem, de néhány tengerparti település számára ez talán nem lesz lehetséges. Komoly vitát kell folytatnunk arról, hogy mekkora veszély fenyegeti ezeket a közösségeket, mi jelent méltányos és fenntartható választ, beleértve azt is, hogy hogyan lehet segíteni az embereket az áttelepülésben" – fogalmazott Paul Sayers, a 200 ezres számot közlő friss tanulmány vezető szerzője.

Van, ahol csak a költözés a megoldás

Bevan arról beszélt korábban, hogy míg folyami árvizek után általában biztonságban vissza lehet térni a korábbi lakóhelyekre, addig a vízszintemelkedés vagy a part menti erózió által elvett területek esetélben ez már nem adott, épp ezért egyes helyeken az a helyes válasz, ha

a közösségeket távolabb költöztetik a veszélytől.

A korábbi becslések a veszélyben levő településekkel kapcsolatosan alacsonyabb számokat mutattak – de ezek nem tartottak lépést a felmelegedés mértékével. A part menti települések harmada is veszélyben lehet.

Világszerte gond ez: a kontinentális Európa is nagy bajban lesz

AZ IPCC becslése szerint akár 40-63 centiméterrel is emelkedhet a vízszint az évszázad végére a 2000-eshez képest, ami világszerte tömegeket érint a Live Science cikke szerint. A Maldív-szigetek területének 77 százalékát veszítheti el 45 centiméteres vízszintemelkedéssel, Kiribati pedig kétharmadát. Kínában 43 millió, Bangladesben 32 millió, Indiában pedig 27 millió ember lakhatása kerül majd veszélybe 2100-ra, ha ilyen ütemben emelkedik a vízszint.

Európában a városok háromnegyedét érinti a vízszint emelkedése:

főként Hollandia, Spanyolország és Olaszország lakosai vannak veszélyben. A tengerszint emelkedése 2100-re végezhet Velencével, a belga tengerparton pedig akár 88 centiméteres vízszint-emelkedéssel is számolnak, de egyes elemzések az egy méteres emelkedést is elképzelhetőnek tartják. Ez azzal járna, hogy egészen Gentig behatol a tengervíz az országba.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×