eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Ukrán katonák M777 ágyúval lövik az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA

Őrült nagy összegbe kerül a háború Ukrajnának, közben a jegybank önti a pénzt

Egyetlen nap alatt 70 milliárd hrivnyát nyomtatott az ukrán jegybank.

Az USA nemzetközi fejlesztési ügynökségének adata szerint Ukrajna havonta 5-6 milliárd dollárt kénytelen fordítani az orosz agresszió elleni védekezésre. Ennek ismeretében nyilvánvaló, hogy az a 7,5 millió dollár sem elegendő a háborús költségek fedezésére, mellyel az Egyesült Államok készül támogatni Kijevet - írta a kiszo.net.

„Tudjuk, hogy ezek az összegek nem elegendőek, tudjuk, hogy a jövőben még nagyobb költségvetési segítségre lesz szükség” – fejtette ki az ügynökség vezetője.

Az Ukrán Nemzeti Bank közleménye szerint a szövetségesek által Ukrajnának ígért és nyújtott segélyek teljes összege elérte 30 milliárd dollár. Az ország a háború kezdete óta több mint 7 milliárd dollárt kapott eddig, hogy fedezze az állami költségvetés hiányát.

„Június 9-én az ukrán jegybank egyetlen nap alatt 70 milliárd hrivnyát nyomtatott a költségvetés számára, s az orosz invázió kezdete óta már 190 milliárd hrivnyát utalt át a Pénzügyminisztériumnak” – áll a kiszo.net tudósítása szerint a jelentésben. A háború alatt Ukrajna költségvetési bevételeinek több mint kétharmadától esett el, ezért lett a jegybank a háború fő “szponzora”.

Korábbi hír szerint az USA eddig – egyéb felszerelések és fegyverek mellett – 1400 Stinger légvédelmi rendszert, több mint 6500 Javelin tankelhárító rendszert, több mint 700 Switchblade pilóta nélküli távvezérlésű repülőgépet, 200 M113-as harckocsit 50 millió darab lőszert, 75 ezer golyóálló mellényt szállított Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×