eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Figyelmeztető lövéseket kellet leadnia egy amerikai járőrhajónak a Hormuzi-szorosban

Figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai járőrhajó a Hormuzi-szorosban, miután az iráni Forradalmi Gárda naszádjai körbevették - jelentette be kedden az Egyesült Államok haditengerészete.

A haditengerészet Perzsa(Arab)-öbölben állomásozó ötödik flottája közölte, hogy két járőrhajójuk, a Sirocco és a Choctaw County hétfőn, a szoroson áthaladva észlelte az iráni gárda gyorsnaszádjait, amelyek közül három egy ideig fej fej mellett haladt a Siroccóval, majd irányt változtatott.

A haditengerészt videofelvételt is közzétett az incidensről, melyet "veszélyesnek és feszültnek" nevezett.

Teherán a bejelentést nem kommentálta.

A Hormuzi-szoroson keresztül halad át a világ teljes olajszállításának mintegy 20 százaléka, az Ománi-öböl és az Indiai-óceán irányába. A térségben az utóbbi években több incidens történt az iráni Forradalmi Gárda és különböző felségjelű hajók között, a feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát is.

Irán és a nagyhatalmak között ismét éleződött a diplomáciai feszültség a Bécsben zajló, az iráni atomalku felélesztését célzó tárgyalások megrekedése nyomán. Míg Teherán az összes, a síita államot sújtó nemzetközi szankció feloldását szabja az egyeztetések feltételéül, a Reuters hírügynökség birtokába hétfőn jutott jelentés szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arra figyelmeztet, hogy Irán az urándúsítás bővítésére készül, jóllehet ezt a 2015-ös egyezmény nem engedélyezi.

A jelentés szerint a bővítés a fejlett technológiai IR-6 centrifugák használatra történő előkészítésével történne a fordói földalatti dúsítóban, amelyek segítségével könnyen át lehet állni egy másik urándúsítási fokozatra. A 116 berendezésből álló IR-6 kaszkád (urándúsító centrifuga rendszer) a második Fordóban, egy hegy mélyében épített létesítményben, amellyel könnyebb magas fokozatú dúsított uránt előállítani.

A tagállamok számára készült bizalmas jelentés szerint Irán tájékoztatta az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezetét, hogy megkezdte a dúsítást megelőző passziválást, de Teherán nem közölte, hogy milyen szinten fognak a kaszkádon dúsítani.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×