eur:
394.87
usd:
367.59
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
BEIJING - AUGUST 18:  Aleksandar Sapic of Serbia shoots at goal during the preliminary round group B water polo match at the Ying Tung Natatorium on Day 10 of the Beijing 2008 Olympic Games on August 18, 2008 in Beijing, China.  (Photo by Jonathan Ferrey/Getty Images)
Nyitókép: Jonathan Ferrey/Getty Images

Újabb európai fővárosnak lett egykori sportklasszis a polgármestere

Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázót, a Szerb Haladó Párt (SNS) tagját választották meg Belgrád új polgármesterévé.

A városi képviselő-testület ülésén a 110 képviselőből 57 támogatta az egykori sportoló megválasztását.

Belgrádban április 3-án - az elnökválasztással, valamint az előrehozott parlamenti választással egy időben - tartottak önkormányzati választást. A hivatalos végeredmények szerint az Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Pártnak 48, a Szerbiai Szocialista Pártnak pedig nyolc politikusa került be a városvezetésbe.

Az ellenzéki pártok közül a legjobban az Együtt Belgrád Győzelméért koalíció teljesített, amelynek így 26 képviselője lett, a Moramo koalíciónak 13, Remény koalíciónak 7, a Fogadalomtevők Szerb Pártjának és a Dveri Mozgalom koalíciójának pedig 4-4 képviselője ülhet be a városi képviselő-testület padsoraiba.

A koalíciós tárgyalásokat követően a szerb fővárost a következő négy évben is a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt vezeti. A polgármester megválasztását rajtuk kívül a Dveri Mozgalom koalíciójának egy tagja is támogatta.

Sapic 2012 óta a szerb főváros Újbelgrád városrészének polgármestere volt.

A korábban ellenzéki nézeteket valló politikus pártja, a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) 2021 májusában egyesült a Szerb Haladó Párttal.

Az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok és háromszoros Európa-bajnok egykori szerb vízilabdázó generációjának egyik legjobb játékosa volt. Sikeres karrierje során a szerbiai csapatok mellett játszott Olaszországban és Oroszországban is. Visszavonulását követően kezdett politizálni, eleinte függetlenként.

Ukrajna fővárosának, Kijevnek a korábbi nehézsúlyú profi bokszvilágbajnok, Vitalij Klicsko a polgármestere.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×