eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Halálra ítélt a donyecki legfelsőbb bíróság két brit és egy marokkói zsoldost

A bíróság szerint bűnösnek mondták magukat. Hírügynökségi jelentés szerint fellebbezni fognak. A britek szerint nincs jogérvénye a döntésnek.

Aiden Aslin, Shaun Pinner és Szaaudun Brahim a TASZSZ hírügynökség szerint megfellebbezi majd a verdiktet. Az elítéltek ezt az ítélet fordításának kézhez vételétől számított egy hónapon belül tehetik meg a szakadár entitás legfelsőbb bíróságának fellebbviteli tanácsán keresztül.

Az ítélőtábla elnöklő bírája szerint valamennyi elítélt bűnösnek vallotta magát valamennyi vádpontban. A szakadár "köztársaság" főügyészsége szerint Pinnert, Aslint és Brahimot csoportosan elkövetett bűncselekmények, a hatalom erőszakos átvétele vagy erőszakos megtartása, valamint zsoldostevékenység vádjával állították bíróság elé.

Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője a Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva elismerte, hogy

elvileg lenne mód a megkegyelmezésre.

A politikus azt is elmondta, hogy a terület lakosságának többsége az ítéletet az igazságosság győzelmeként fogja fel.

Pusilin azt is elmondta, hogy a mariupoli Azovsztal acélműben őrizetbe vett ukrán "neonácik", az Azov alakulat tagjai feletti pert még a nyár vége előtt biztosan megtartják, mert "erre van társadalmi igény". A szakadár köztársaság vezetője korábban azt mondta, hogy az irányítása alatt álló régióban több, mint ötezer ukrán hadifoglyot őriznek, akik közül 2439-en az Azovsztalnál adták meg magukat.

A Donyeckben csütörtökön kihirdetett ítélet szövege szerint egyébként

a 48 éves Pinnert az iraki és a szíriai harci cselekményekben történt részvétele miatt Nagy-Britanniában terroristaként tartják számon

és körözést adtak ki ellene. Az elítélt korábban a brit fegyveres erőknél szolgált, Ukrajnába 2018-ba érkezett.

Az utóbbi években Mariupolban élt, ukrán állampolgárságú feleségével. Előbb az Azov nacionalista alakulatnál szolgált kiképzőként, majd az ukrán tengerészgyalogság 36. dandárjába került át.

A két brit és a marokkói vádlott ügyének tárgyalása hétfőn kezdődött. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta, hogy London nem vette fel a kapcsolatot Moszkvával a fogságba esett brit zsoldosok ügyében. Hozzátette, hogy ha a brit fél fellebbezni kíván az ítélet ellen, akkor azzal gyakorlatilag elismeri a "Donyecki Népköztársaságot".

A TASZSZ hírügynökség a brit miniszterelnök sajtótitkárjára hivatkozva szerda este azt jelentette, hogy London szorosan együttműködik az ukrán hatóságokkal, "hangsúlyozva annak szükségességét, hogy minden hadifoglyot, különösen természetesen a brit hadifoglyokat, a nemzetközi joggal összhangban kezeljenek, amely előírja, hogy politikai célokra nem használhatják fel őket, és a genfi egyezmények értelmében megilleti őket a hadviselő felek mentessége".

"Már tettünk és továbbra is teszünk lépéseket" - mondta a TASZSZ szerint Boris Johnson szóvivője.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő korábban azt mondta, hogy a Kijev segítségére érkezett nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogoly-státusz, és a legjobb, ami rájuk az elfogásuk esetén várhat, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×