eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Unrecognizable people, a view from the back, a queue at the airport for check-in.
Nyitókép: ilona titova/Getty Images

Emberhiány földön-égen – veszélyben a nyaralási szezon

A légiközlekedési iparág nem tud lépést tartani az utasok visszatérésével, sokan, akiket a járvány idején leépítettek, nem állnak ismét munkába.

Eléggé vészjósló jelek közepette készül az európai és az észak-amerikai légiközlekedés a főszezonra, késések, törlések, hatalmas sorok a reptereken, korlátozások a jegyeladásban – a közös ok az emberhiány. Az iparág szemlátomást nem tudja a kapacitását annak megfelelően növelni, ahogy az utasok térnek vissza a járvány okozta megszorítások fellazulásával a levegőbe – írja az iho.hu.

A KLM néhány napja jelentette be, hogy amíg nem sikerül emelni a földi kiszolgálók számát, addig leállítja a jegyeladást az Amszterdam Schipholról induló járatokra. A légitársaság szerint az elmúlt hetekben már az utcáig ért a sor Európa harmadik legforgalmasabb repülőterén, a várakozás órákig tart, a szűk kapacitás elsősorban a biztonsági ellenőrzésnél jelentkezett, az ok pedig, hogy nincs elég munkaerő erre a posztra. Hasonló a helyzet London Heathrow-n és a dublini nemzetközi repülőtéren.

A British Airways a járvány kitörésekor hatalmas arányban bocsátotta el vagy küldte kényszerszabadságra az alkalmazottait, akiknek jelentős része most, amikor a légicég már várná vissza őket, nem jönnek, számosan pártoltak át más légitársasághoz, de vannak, akik el is hagyták az iparágat. A BA különleges bónusszal próbálja visszacsábítani a minősítésüket megtartó kabinszemélyzeteket, az ezer font felét három hónap elteltével kapják meg a belépők, a másik felét hat hónap múlva.

Az easyJet járatai százait volt kénytelen lemondani az elmúlt hetekben személyzet hiányában, a már visszatérő munkaerő egy része azért nem állhatott szolgálatba, mert még nem fejezték be a biztonsági átvilágítását.

Az amerikai piacon a JetBlue arra készteti az alkalmazottait, hogy lehetőség szerint ne jelentsenek beteget, a túl sok hiányzás „adminisztratív következményekkel” jár, ami viszont kiváltotta az egyik nagy szakszervezet, a Transport Workers Union ellenállását. A nagy cégek közül csak a United volt képes megállapodni a munkaerő-áramlásban kulcsszerepet játszó érdekvédelmi szervezetekkel, más társaságok esetében csakis a járatok egy részének törlése a megoldás a pilóták túlterhelésének megakadályozására.

A Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet is felhívást tett közzé, amelyben a földi kiszolgálók munkaerőhiányának megoldására javasolja az általa kidolgozott egységes földi kiszolgáló üzemeltetési eljárását. Ez a standardizálás révén plusz rugalmasságot nyújt a földi kiszolgáló személyzetek toborzásában, illetve átszervezésében.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×