eur:
393.09
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Fuel tanker or bunker ship sailing on water at mountains background
Nyitókép: Illusztráció (Lilkin/Getty Images)

Minden eddiginél több orosz olaj tart India és Kína felé

Rekordmennyiségű orosz olaj van a tartályhajók fedélzetén, mivel más országok korlátozzák az importot az ukrajnai háború miatt.

Az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) tagjaitól származó kőolaj 74 és 79 millió hordó között volt az elmúlt héten tranzitban és úszó tárolókban, ami több mint kétszerese a februári ukrajnai inváziót megelőző 27 millió hordónak – írja a hirado.hu. Ázsia a múlt hónapban először előzte meg Európát a legnagyobb vásárlóként, és ez a különbség májusban tovább fog nőni.

A tengeren átmenő orosz kőolaj meredek megugrása aláhúzza, hogy az invázió milyen zűrzavarba sodorta a globális energiakereskedelmet, mivel az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és számos uniós vállalat elfordult a szállítmányoktól, és Moszkva kénytelen Ázsiában keresni vevőket. Kína és India pedig máris több millió hordót vett az oroszoktól, hogy kihasználják a jelentős árengedményeket.

„Néhány érdeklődő ázsiai vevőt inkább a gazdaság motivál, mint a politikai állásfoglalás” – mondta Jane Xie, a szingapúri Kpler vezető olajipari elemzője. Áprilisban India és Kína felé irányuló orosz olajforgalom együttesen rekordot döntött, amit elsősorban az indiai vásárlások lendítettek fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×