eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én. Ezen a napon Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő ünnepélyesen átadta a felújított vezetéket.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Lesz megállapodás az olajembargóról, lesznek kivételezettek is – tervezet

A Reuters birtokába jutott a legutóbbi megállapodástervezet. Josep Borrell szerint a "problémás" országok nem fogják megakasztani a szankciós csomag elfogadását.

A tagállamok vezetői hétfő délután kezdenek tárgyalni az Európai Unió Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagjáról. A közösség külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Reuters szerint azt mondta a France Infónak, hogy kemény tárgyalások zajlottak már vasárnap délután és hétfő reggel is.

"Úgy gondolom, ma délután fel tudjuk ajánlani a tagállamok vezetőinek a megállapodáshoz szükséges tervezetet" - közölte Josep Borrell.

Arra a kérdésre, hogy az orosz olaj behozatalának tilalmára vonatkozó tervek megbukhatnak-e Magyarország és más kelet-európai államok aggályai és feltételei miatt, Borrell azt mondta: "Nem, nem hiszem... A végén megállapodás születik."

A Reuters birtokába került legutóbbi megállapodástervezet arról szól, hogy

bevezetnék az embargót a tengeren érkező orosz olajra, de ideiglenes felmentést kap a tilalom alól a vezetéken érkező nyersanyag.

(Ez lényegében az, amiről vasárnap este az Eurologus beszámolt. A tudósítás szerint azonban Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné elérni, hogy az EU adjon garanciát az ország energiaellátására arra az esetre is, ha a szárazföldi, Ukrajnán áthaladó Barátság vezetéken keresztül valamilyen ok miatt nem érkezne kőolaj.)

A tengeri kikötővel nem rendelkező Magyarország, Szlovákia és Csehország esetében tehát a felmentés lehet a megoldás, ám az értesülés szerint

nem fognak a csúcson megállapodni az embargó részleteiben, arról sem, hogy mit is jelent az ideiglenes szó a felmentéssel kapcsolatban.

A vg.hu azt írta, a diplomaták és miniszterek feladata lesz olyan megoldást keresni, amelyik biztosítja, hogy tisztességes marad a verseny az orosz olajat tovább vásárlók és azok között, akiktől megvonják ezt a lehetőséget.

A tagállami csúcson foglalkoznak Oroszország Ukrajna elleni inváziójának következményeivel, az EU teendőivel, az ukrán uniós tagsági törekvéssel és Európa biztonságának kérdéseivel.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×