eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Szankciós egységtörekvés: a cseh kormányfő szerint valaki szivárogtat

Petr Fiala cseh kormányfő szerint túl gyorsan kikerülnek a nyilvánosságra a 6. szankciós csomaggal kapcsolatos tárgyalások részletei.

Nem jó, hogy az Európai Unió hatodik oroszellenes szankcióiról folytatott tárgyalások részletei idő előtt nyilvánosságot kaptak, mert ez azt a benyomást kelti, mintha a szervezet ebben a kérdésben nem lenne egységes - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő kedden Prágában, miután tárgyalt Karl Nehammer osztrák kancellárral, aki egynapos látogatást tett a cseh fővárosban.

Petr Fiala szerint kellemetlen, hogy az orosz kőolajembargóról folytatott tárgyalásokról nyilvánosságra került információk alapján az a benyomás alakulhat ki, hogy "az Európai Unió nem egységes". Az Európai Bizottságnak csak akkor kellene közölnie az eredményt, amikor már lezárultak a tárgyalások - tette hozzá Karl Nehammer.

"Az európai országok eddigi eljárásának ereje és minősége abban volt, hogy a szankciók és Ukrajna támogatásának kérdésében kifelé mindig megtartottuk az egységet,

bármilyen bonyolultak is voltak az Európai Tanácson belüli vitáink" - jelentette ki a cseh kormányfő.

Európa - fejtette ki Petr Fiala - eddig mindig képes volt eljutni olyan eredményhez, amelyet minden tagállam elfogadhatott, amely mögé oda tudott állni, s amely erősítette az EU tekintélyét. Ez erős jelzés volt Oroszország felé is, hogy az európai országok egységesek. "Sajnos a szankciók hatodik csomagjánál ez valamilyen oknál fogva nem sikerült" - jegyezte meg a cseh politikus, aki szerint ezt a kérdést szükséges lesz megnyitni az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján.

Karl Nehammer azt hangsúlyozta: az orosz kőolajtól és földgáztól függő országoknak "világos távlatot" kell kapniuk energiaellátásuk jövőbeni bebiztosításával kapcsolatban.

"Ami a szankciókat illeti, valóban fontos, hogy előbb az érintett országokkal tárgyaljunk,

s csak azután hozzuk nyilvánosságra az eredményeket" - egészítette ki cseh kollégája véleményét az osztrák kancellár.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×