eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Olaf Scholz német kancellár a biztonsági helyzettel foglalkozó kormányülés kezdetén Berlinben 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Újabb tartományi erőpróba előtt Németország

Általános vélemény Németországban, hogy a tartományi parlamenti választások egyfajta politikai barométert jelentenek. Jelzik a kormány, illetve a politikai pártok támogatottságát, továbbá azt, hogy milyen téma foglalkoztatja leginkább a lakosságot. Ezúttal alighanem az Ukrajnában zajló háború, illetve az ehhez kapcsolódó, az országot is erősen sújtó energiaválság.

Vasárnap ezúttal Németország legészakibb tartományában, Schleswig-Holsteinben tartanak helyi parlamenti választásokat.

A március végi, a délnyugati Saar-vidék tartományban rendezett szavazás után a mostani immár a második ilyen jellegű "hangulatfelmérés" az Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár vezette baloldali-liberális koalíciós kormány tavaly decemberi hivatalba lépése óta.

A tartományban 2017 óta a konzervatív CDU vezetésével hárompárti, úgynevezett Jamaica-koalíció van hatalmon,

azaz az egyes pártok színei megegyeznek Jamaica nemzeti zászlójának színeivel.

A fekete a CDU színe, a sárga a Szabad Demokrata Párté (FDP), míg a Zöldek pártjáé zöld. A tartományi miniszterelnök 2017 óta a konzervatív Daniel Günther. A helyi CDU minden bizonnyal továbbra is Schleswig-Holstein legerősebb pártja marad. Ugyanis a napokkal a hétvégi szavazás előtt végzett közvélemény-kutatás arról tanúskodott, hogy

a választók mintegy negyven százaléka továbbra is a konzervatívokra voksol, míg a második helyen húsz százalékkal a szociáldemokrata SPD áll.

Tizenöt százalék a Zöldekre szavazna, míg az FDP-t hét százalék támogatja. A felmérés szerint ismét bejuthat a helyi parlamentbe a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, amelynek országos támogatottsága az elmúlt időszakban csökkent.

Az Infratest Dimap intézet legutóbbi felmérése szerint ugyanakkor ismét a keresztény pártok szövetsége, a CDU/CSU a legnépszerűbb Németországban 26 százalékkal.

A tavaly szeptemberi választásokon győztes szociáldemokrata SPD 24 százalékkal áll a második helyen. A dobogó harmadik helye a 18 százalékos Zöldeké, míg a jelenlegi kormánykoalíció harmadik pártja a szabad demokrata FDP 9 százalékon áll.

A felmérésekből kitűnt az is, hogy országos szinten az Ukrajnában zajló háború, illetve ehhez kapcsolódóan lleginkább az energiaellátás problémája foglalkoztatja a német lakosságot.

A vasárnapi schleswig-holsteini tartományi választás után legközelebb május 15-én az ország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában rendeznek tartományi választásokat. Ennek kimenetele szakértők szerint kulcsfontosságú nem csupán a helyi, de egyben az országos hangulat megítélésében.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×