eur:
394.63
usd:
364.28
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: Forrás: kiszo.net

Ez történt Kárpátalján a keddi orosz rakétacsapás óta

Viktor Mikita Kárpátalja megyei kormányzó egy tévéműsorban számolt be a részletekről.

Mint arról az Infostart is beszámolt, kedd este Oroszország a volóci vasútállomás melletti transzformátorállomás ellen intézett rakétatámadást. Ez volt az első alkalom, hogy az orosz erők csapást hajtotatk végre egy Kárpátaljai terület ellen.

Azóta Volócnál helyreállították a károkat, és a szokásos rendben közlekednek a vonatok a régióban. Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó elmondta, hogy a támadás következtében senki sem sebesült meg.

Megjavították a megrongált elektromos alállomást, és a gázvezetéket, így a gázszolgáltatás is újraindult a térségben. Ugyanakkor kiemelte:

a rakétatámadás fő célja az volt, hogy megbénítsa a közlekedési infrastruktúrát a régióban.

Leszögezte, hogy Kárpátalja most egy "humanitárius régió", ahol a vasúti kommunikációt csakis humanitárius rakományok mozgatására és emberek evakuálására használják.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgette szerdán Ukrajna európai uniós partnereit, hogy mihamarabb vessenek ki embargót az orosz energiahordozókra, és úgy vélte, hogy akik ellenzik ezeket a lépéseket, valójában cinkossá válnak Oroszország ukrajnai bűneiben. Erről a tárcavezető a Jevropejszka Pravda hírportál szerint egy tévéműsorban beszélt, kommentálva az EU-ban folyó vitákat a hatodik szankciócsomagról, amelynek alapját az olajembargónak kellene képeznie.

Bár úgy vélte kettős helyzet van az EU-ban, hiszen szankciókat vezetnek be, miközben továbbra is fizetnek az orosz energiahordozókért, üdvözölte az olajembargóról folyó egyeztetések folytatódását.

"Annak persze nem örülünk, hogy 6-8 hónapot csúszik az embargó bevezetése, de a semminél ez is jobb. Egy dolgot szeretnék világosan elmondani: ha Európában bármely ország továbbra is ellenzi az orosz olajra vonatkozó embargót, akkor minden okunk megvan arra, hogy azt mondjuk: ez az ország cinkos az Oroszország által Ukrajna területén elkövetett bűncselekményekben. A nevükön kell nevezni a dolgokat, és kimondani az igazságot. Bármilyen érvük is legyen, ha az olajembargó ellen szólnak, az azt jelenti, hogy Oroszország oldalán játszanak, és osztoznak a felelősségben mindazért, amit (Oroszország) Ukrajnában tesz" - hangoztatta a miniszter.

Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Ütik az OTP-t a kormány új bejelentésére

Ütik az OTP-t a kormány új bejelentésére

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×