eur:
392.55
usd:
362.53
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat/Facebook

Háború ide vagy oda, sokan térnek vissza Ukrajnába – kárpátaljai beszámoló

Nincs pánik Kárpátalján a keddi rakétatámadás miatt, nem indult el újabb menekülthullám – mondta az InfoRádiónak a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat önkéntes projektvezetője. Schumicky Mária szerint ráadásul sokan térnek vissza Ukrajna területére.

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnak nincs tudomása arról, hogy nagyobb létszámban hagyták volna el Kárpátalját, miután kedd este orosz légi csapás érte Volóc települését. Schumicky Mária elmondása szerint hasonlóan békések a határok, mint az elmúlt hetekben voltak, tehát nincs pánikszerű menekülés. Az önkéntes projektvezető úgy véli, ennek talán az lehet az oka, hogy idővel még egy krízishelyzetben is hozzászokik az ember ahhoz, hogy állandó jelleggel nyomasztó helyzetnek van kitéve, mind fizikailag, mind pedig szellemileg. Annál is inkább, mert nem egy hosszan tartó, elnyúló bombázásról volt szó – jegyezte meg.

Járva-kelve a határon, a szeretetszolgálat tapasztalata inkább azt, hogy az érkező sorok lettek hosszabbak, tehát sokan, akik a háború első pillanataiban úgy döntöttek, hogy elhagyják Ukrajnát, most már vissza-visszatérnek. Schumicky Mária szerint bizonyosan szeretnék a saját szemükkel felmérni, hogy milyenek a körülmények, hogy mi történt az otthonaikkal.

Kiemelte:

„mindenkit nagyon bárnak tartok és becsülök, aki meri vállalni azt, hogy Ukrajnában marad, mert ha mindenki elmegy, akkor ki fogja újjáépíteni az országot, és ki fog dolgozni…?”.

Ami az ukrajnai menekültszállásokat illeti, továbbra is valamennyi telített, és bár van egyfajta mozgás, 80 százalékos stabilitás látszik, ami nem azt jelenti, hogy a maradék 20 százalék elhagyná az országot, csak legfeljebb másik menekültszállást céloz meg, vagy hazatér az otthonába – árulta el érdeklődésünkre a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat önkéntes projektvezetője.

Schumicky Mária arra is kitért, hogy további önkéntesek segítségére lenne szükségük a szeretetszolgálat logisztikai központjában, az adományok szelektálásában és azok kiosztásában a különböző menekültszállásokon. Továbbá nagy örömmel fogadják az élelmiszer- és higiéniai adományokat, de akár az anyagi támogatás is. Ezek leadására – Magyarországon – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtőpontjain van lehetőség. További információk a maltai.hu oldalon találhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×