eur:
394.85
usd:
367.53
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Az orosz hadsereg által szervezett sajtótúra során készített kép egy orosz katonáról az orosz támadásban megsemmisült mariupoli Dráma Színház épületének romjai között 2022. április 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Szörnyű állapotokról számolnak be a Mariupolból evakuáltak

„Túl rég nem láttuk a napot” – mondta az a nő, aki két hónapot töltött az orosz támadás miatt Mariupol acélműve alatt. A GlobalNews kérdezett meg néhány civilt azok közül, akiket vasárnap menekítettek ki az Azovsztal gyárból.

Az elmúlt hetek sikertelen próbálakozásai után most vasárnap több mint száz civilt hoztak ki a mariupoli Azovsztal acélműből. A hvg.hu vette észre, hogy a The Guardiannak sikerült néhány embert megszólaltatni. A 37 éves Natalia Usmanova példáu azt mondta, szörnyű félelemmel küzdött és attól tartott, hogy a bunker nem bírja majd ki az állandó bombázásokat.

„Amikor a bunker remegni kezdett, hisztérikus voltam, ezt a férjem tanúsíthatja. Nagyon aggódtam, hogy beomlik” – mondta Usmanova. Említette emellett az oxigénhiányt, és az ezzel járó félelmet.

„Túl rég nem láttuk a napot”

– mondta a nő, aki két hónapot töltött az orosz támadás sújtotta Mariupol acélműve alatt a hvg.hu összefoglalója szerint.

„A buszon azt mondtam a férjemnek „Vászja, nem kell többé zseblámpával mennünk a mosdóba? Nem kell többet vödröt használnunk?” – mondta a nő a kimenekítése után.

Az evakuáltak között azonban nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is voltak, sőt, egy hathónapos kisbaba is.

Az egyik túlélő arról beszélt, hogy nagyon kevés élelmiszer volt, a gyerekek is mindig éhesek voltak. "Mi, felnőttek tudunk várni” – mondta a GlobalNews videójában.

Szvatoszlav Palamar, az Azov ezred parancsnokhelyettese az AP News-nak elmondta: örül, hogy elkezdődött az evakuálás, a civilek jelenléte ugyanis megnehezíti a harcot. Hozzátette, hogy nincs elég víz, a levegőben pedig bomló tetemek szaga terjeng.

A vasárnapi evakuálás után este folytatódott a bombázás, az még kétséges, hogy ez befolyásolja-e a kimenekítés folytatását. Becslések alapján körülbelül ezer civil és kétezer katona rekedt még az acélmű földalatti bunker-rendszerében, azonban az élelmiszer-, víz- és gyógyszertartalékok kimerülőben vannak. Az evakuáció további részleteit biztonsági okokból egyelőre nem teszik közzé - írta meg a hvg.hu.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×