eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Newborn baby boy sleeping in his crib, his mothers hand holding his little hand.
Nyitókép: mmpile/Getty Images

Változhatnak az olasz vezetéknevek, hogy ne legyen nemi diszkrimináció

A parlament ámenjére még szükség van, de az olasz alkotmánybíróság már kimondta: az újszülöttek mindkét szülő vezetéknevét meg kell kapják.

Olaszországban hagyományosan az apa vezetéknevét kapják az újszülöttek: a bíróság most úgy ítélte meg, hogy ez a történelmi norma diszkriminatív és káros a gyermek identitására, és arról határozott, hogy mindkét szülőnek lehetőséget kell adni a vezetéknév megválasztására.

Amennyiben a szülők egyetértenek, megmaradhat a lehetősége annak is, hogy csak egyikük vezetéknevét kapják a jövőben születendő gyermekek. Ahhoz, hogy a változás életbe léphessen, a parlamentnek még jóvá kell hagyni a bírósági döntéshez kapcsolódó jogszabályt, írja a Euronews.

"Ez a kérdés parlamenti ciklusról parlamenti ciklusra húzódott, itt az ideje végre dönteni" – kommentálta a bírósági döntést Renate Gebhard, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) elnöke.

"Most a parlamenten múlik, hogy ezt a civilizációs ugrást megtegye.

A szülőknek egyenlő felelőssége és jogai vannak, nincs többé olyan diszkrimináció, amely az anyákat és a gyermekeket bünteti"

– tette hozzá Laura Boldrini, a Demokrata Párt képviselője.

Elena Bonetti olasz családügyi miniszter a Facebookon közölte, hogy a kormány teljes mértékben támogatni fogja az új törvényt.

"Tartalmat kell adni a döntésnek, ez kiemelt és sürgős feladat" –- írta, hozzátéve, hogy a szülőknek egyenlő felelősséget kell vállalniuk a gyermek neveléséért.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×