eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Orosz rakéta hatástalanítása során megrongálódott lakóház romjai között dolgoznak ukrán állami sürgősségi szolgálat munkatársai a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. április 28-án.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Szétszakíthat egy uniós kormányt a fegyverszállítás – az ukrajnai háború pénteki hírei

A múlt heti adatokhoz képest most több ukrajnai menekült lépi át a magyar határokat. Jelentős megállapodást kötött Kijev és Szófia. Bajban vannak a háború miatt a mexikói tortillakészítők. Egész nap frissülő hírfolyam! (A nyitóképen: Orosz rakéta hatástalanítása során megrongálódott lakóház romjai között dolgoznak ukrán állami sürgősségi szolgálat munkatársai a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. április 28-án.)

2022.04.29. 18:14

Skandinávok kerültek fel az orosz szankciós listára

Kilenc izlandi, tizenhat norvég, valamint három-három grönlandi és feröer-szigeteki dán állampolgár is szankciós listára került Oroszországban ellenintézkedésként – közölte az orosz külügyminisztérium. Az érintetteknek megtiltották, hogy Oroszország területére lépjenek.

A kitiltottak olyan parlamenti képviselők, kormánytagok, üzleti és tudományos körök képviselői, újságírók, valamint közszereplők, akik az orosz diplomáciai tárca szerint az oroszellenes retorika előmozdítói és részt vesznek a Moszkva ellen irányuló politika kialakításában és végrehajtásában.

A minisztérium azt is közölte, hogy a külföldi diplomaták kapcsolattartása az orosz állami szervekkel ezentúl kizárólag rajta keresztül történhet, szintén az érintett országok hasonló intézkedéseire adott válaszként, a kölcsönösség elve alapján. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Mihail Misusztyin miniszterelnök korábban utasítást adott arra, hogy az orosz hatóságoknak minden intézkedést meg kell tenniük a külföldi diplomatákkal való kapcsolattartás csökkentése érdekében. (MTI)

2022.04.29. 17:59

Elesett egy volt amerikai tengerészgyalogos Ukrajnában

A 22 éves Willy Joseph Cancel lehet az első ukrajnai háborúban életét vesztő amerikai harcos.

2022.04.29. 17:16

Norvégia is bezár az orosz hajók előtt

Annak ellenére, hogy nem tagja az Európai Uniónak, Norvégia követi az EU szankciós politikáját, és lezárja kikötőit az orosz hajók előtt, kivéve a vonóhálós halászhajókat – jelentette be a norvég kormány pénteken.

Pénteken Norvégia bejelentette, hogy Oslo végrehajtja az EU három héttel korábban, április 7-én elfogadott ötödik szankciós csomagját is. Ezen büntetőintézkedések néhány kivétellel magukban foglalják az egyetlen norvég-orosz határátkelőhelyen, az északi sarkkörön túl fekvő Storskog településen keresztül történő orosz közúti belépést is. (MTI)

2022.04.29. 17:07

Május végéig ingyen utazhatnak a menekültek a BKK járatain

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) május 31-ig meghosszabbította az ingyenes utazás lehetőségét közösségi közlekedési járatain az Ukrajnából érkező menekülteknek. A március 4-én bevezetett díjmentes utazás az eddigiekhez hasonlóan személyazonosításra alkalmas ukrán úti okmány felmutatásával vehető igénybe.

A díjmentes utazásra jogosító okmányokat továbbra is elfogadják a BKK-járatokon – kivéve a 100E reptéri gyorsjáratot, a siklót, a nosztalgiajáratokat és a hajókat –, a HÉV és a környéki "kék" buszok Budapesten belüli szakaszán. (MTI)

2022.04.29. 17:05

Erősebb NATO-jelentét kértek a bali államok és Lengyelország

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország külügyminiszterei pénteki rigai találkozójukon azt kérték a NATO-tól, hogy erősítse meg jelenlétét országaik területén. Edgars Rinkevics lett külügyminiszter azzal érvelt, hogy a térség biztonsági helyzetének megváltozása megköveteli a NATO védelmi politikájának átalakítását.

A tárcavezető elmondta: állandó NATO-jelenlétet szeretnének a balti országokban és Lengyelországban, hogy ellenállhassanak Oroszország és Fehéroroszország bármiféle szándékának, és megvédhessék területüket.

Erre vonatkozó kérelmüket a NATO következő, madridi csúcstalálkozóján nyújtják be – tette hozzá.

Rinkevics Eva-Maria Liimets észt, Gabrielius Landsbergis litván, valamint Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel tanácskozott az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatásának és fokozásának szükségességéről. A három balti állam eddig 600 millió euró értékű katonai segélyt küldött Ukrajnának

Jelenleg egy 1500 katonából álló különleges NATO-zászlóalj állomásozik Lettország legnagyobb katonai támaszpontján, a fővárostól, Rigától északra. Az egységet nemrég 750 dán katonával bővítették. (MTI)

2022.04.29. 17:00

Kilépnek a kormányból a szocialisták, ha Biulgária fegyvert szállít

Kilép a bolgár kormánykoalícióból a Bolgár Szocialista Párt (BSZP), ha a kormány úgy dönt, hogy fegyvereket szállít Ukrajnának – jelentette be a párt vezetője, Kornelia Nyinova.

A politikus megjegyezte: Bulgária jelenleg nem szállít fegyvereket és lőszert Kijevnek. "Ukrajnába egyetlen lövedéket sem küldtek", és "egyetlenegy fegyverszállítási megállapodásunk sincs sem Ukrajnával, sem Oroszországgal" – mondta. (MTI)

2022.04.29. 16:56

Újságírónőt ölt az orosz rakéta Kijevben – fotók

Több mint kétszáz T-52-es tankot adott át Lengyelország Ukrajnának, a szlovákoktól kapott Sz-300-as légvédelmi rendszert pedig már hadrendbe is állították Dél-Ukrajnában. Az oroszok elraboltak egy segélyszervezetnek dolgozó két brit állampolgárt Zaporizzsja megyében.

2022.04.29. 15:11

Magyarázza a fegyverszállítási bizonyítványt a német külügyminiszter

A német kormány nem akarta Vlagyimir Putyint szükségtelenül provokálni. A többi között ezekkel a szavakkal magyarázta Annalena Baerbock a Bundestagban, hogy a Scholz-kabinet a hazai és külföldi bírálatok szerint meglehetős késedelemmel döntött nehézfegyverek szállításáról Ukrajnának Közben egyre több a bírálat hangzik el azzal kapcsolatban, hogy a német ajánlati listán meglehetősen elavult fegyverek szerepelnek.

2022.04.29. 14:35

Vlagyimir Putyint részt vesz a G20-on, ahova Volodimir Zelenszkijt is meghívták

A világ iparilag legfejlettebb 20 államát tömörítő G20 csoport soros elnökségét jelenleg betöltő Indonézia hívta meg a két elnököt. Oroszországból gyors válasz érkezett.

2022.04.29. 13:30

Európai Unió: a vegyi fegyverek jelentik az egyik legsúlyosabb veszélyt

Az unió támogatja a vegyi fegyverekkel elkövetett támadások felelőseinek elszámoltathatóságát célzó nemzetközi erőfeszítéseket – mondta Josep Borrell.

2022.04.29. 13:18

Hollandia rendvédelmi tiszteket küld Ukrajnába

A hadsereg részeinek számítanak, de rendőri jellegű feladatokat is ellátnak.

2022.04.29. 13:06

Szakértők: májusban fordulat állhat be az ukrajnai hadműveletekben

A Republikon Intézet Háború a szomszédban címmel rendezett konferenciát az orosz-ukrán háborúról. A meghívott szakértők egyebek mellett arról is beszéltek, hogy felső változás állíthatná meg az ukrajnai háborút.

2022.04.29. 12:51

Újabb rekordon az euróövezeti infláció

Áprilisban az éves inflációs ráta 7,5 százalékra emelkedett a márciusi 7,4 százalékról - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken előzetes adatai alapján. A jelentés az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt megemelkedett nyersanyagárakra vezeti vissza az infláció gyorsulását.

Az euróövezeti infláció így már több mint háromszorosan meghaladja az EKB 2 százalékos célját.

Az árak gyorsabban emelkedtek az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek esetében, 6,4 százalékkal áprilisban az 5,0 százalékos márciusi után. A nem energetikai ipari termékek 3,8 százalékkal drágultak 3,4 százalék után, a szolgáltatások ára pedig 3,3 százalékkal nőtt 2,7 százalék után.

Az energiaárak éves növekedése lassult, de továbbra is rendkívül magas maradt,

áprilisban 38 százalék volt a márciusi 44,4 százalékkal szemben.

Az energia nélkül számítva az infláció áprilisban 4,2 százalékra emelkedett a márciusi 3,4 százalékról. Energia, élelmiszer és élvezeti cikkek ára nélkül számítva a fogyasztói árindex 3,5 százalékra emelkedett áprilisban az előző havi 2,9 százalékról. (MTI)

2022.04.29. 12:13

Kijevi rakétagyár megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Lerombolták az Artem ukrán rakéta- és űrvállalat kijevi gyártóépületeit az orosz légierő nagy pontosságú fegyverei - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek délelőtti hadijelentésben.

2022.04.29. 11:33

Volodimir Zelenszkij szerint jelentős segítség az ukrán haderőnek Joe Biden gigacsomagja

Joe Biden amerikai elnök az eddigi amerikai katonai segély több mint tízszeresét, 33 milliárd dollárt kért a kongresszustól Ukrajna támogatására, ráadásul az orosz oligarchák befagyasztott amerikai vagyonából Ukrajna is kaphatna.

2022.04.29. 12:15

Oroszország nem rendezheti meg a 2023-as Universiadét

A rendezési jog elvételéről péntek reggeli online szavazásán döntött az egyetemi és főiskolai sport világszövetsége, a FISU végrehajtó bizottsága. A határozatot Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt hozta a szervezet.

A jövő évi nyári Universiadénak Jekatyerinburg adott volna otthont augusztus 7. és 19. között. Korábban a FISU ugyanettől az orosz várostól elvette a 2022 szeptemberére tervezett Harcművészeti Világjátékok rendezési jogát is, és ugyancsak megfosztotta Oroszországot az egyetemista-főiskolás sportolók két sportági világbajnokságától: a rögbisekének Kazany, az erőemelőkének pedig Moszkva lett volna a gazdája.

Az ukrajnai orosz inváziót támogató Fehéroroszország fővárosa, Minszk a FISU vízisí- és wakeboard-világbajnokságától volt kénytelen megválni. A vb-k törlése előtt a FISU március 12-én felfüggesztette az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a szervezet égisze alatt zajló versenyeken. (MTI)

2022.04.29. 10:57

Félnek a németek a hideg zuhanytól

Fagyoskodni Ukrajnáért? Az orosz gáz és az olaj bojkottja keményen sújthatja a Kremlt. De vajon a német emberek készek viselni a következményeket? Egy erre vonatkozó közvélemény-kutatás eredményei kijózanítóak.

2022.04.29. 11:02

A katasztrófavédelem is segít

A katasztrófavédelem az elmúlt három napban 121 ember, köztük 57 gyermek és 42 nő elhelyezésében, szállításában működött közre. A háború kitörése óta összesen 10 259 ember - közülük 5604 gyermek és 3127 nő - esetében intézkedett a szervezet, eddig 13 megye volt érintett a helyzet kezelésében. Az elmúlt 24 órában a katasztrófavédelem harminchét munkatársa vett részt a háború elől menekülők elhelyezését célzó munkában.

2022.04.29. 10:33

Adatok a BOK csarnokból

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 358 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 162 ember töltötte a létesítményben - tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala.

2022.04.29. 10:32

Antonio Guterres: "apokaliptikus" állapot van Mariupolban

Az ENSZ-főtitkár Kijevben elítélte az ukrán főváros elleni, civileket is veszélyeztető rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy az orosz háborús műveleteket elszenvedő Ukrajna "az elviselhetetlen szívfájdalom központja lett".

2022.04.29. 09:28

Huszonöt emeletes kijevi lakóházat találhatott el az egyik rakéta - galéria

Két nagy erejű robbanás rázta meg az ukrán főváros, Kijev központját csütörtök este.

2022.04.29. 08:59

Jelentős megállapodást kötött Ukrajna és Bulgária

Áram, kikötők, katonai együttműködés - Kiril Petkov bolgár miniszterelnök útját heves viták övezték országában.

2022.04.29. 08:49

Bajban vannak a mexikói tortillakészítők

Az országban alapvető ételnek számító búzatortilla elképesztően drágul.

Mexikóváros, 2022. április 28.
Dolgozók tortillákat készítenek egy mexikóvárosi élelmiszergyártó üzemben 2022. április 27-én. Az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gabonaáremelkedés miatt az elmúlt 21 év legmagasabb inflációja sújtja a mexikói tortillagyártókat. Oroszország és Ukrajna meghatározó tényezője a nemzetközi gabonakereskedelemnek együttes búzaexportjuk a világ kb. 190 millió tonnás éves búzakivitelének körülbelül 30 százalékát teszi ki.
MTI/EPA/EFE/Jose Mendez
Dolgozók tortillákat készítenek egy mexikóvárosi élelmiszergyártó üzemben 2022. április 27-én. Az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gabonaáremelkedés miatt az elmúlt 21 év legmagasabb inflációja sújtja a mexikói tortillagyártókat. Oroszország és Ukrajna meghatározó tényezője a nemzetközi gabonakereskedelemnek, együttes búzaexportjuk a világ körülbelül 190 millió tonnás éves búzakivitelének körülbelül 30 százalékát teszi ki. MTI/EPA/EFE/Jose Mendez

2022.04.29. 08:42

Jelentés a magyar határokról

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint Magyarország területére 2022. április 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5999 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6221 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

Ez a szám - a korábbi napokéhoz hasonlóan - magasabb, mint a múlt héten jelentett napi adatok.

A beléptetettek közül a rendőrség 758 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. április 28-án 344 ember, köztük 187 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

2022.04.29. 08:39

Nagyszabású hadgyakorlatok lesznek Európában a nyáron

Ez egy brit közlésből derült ki, miszerint a brit hadsereg mintegy 8000 katonája csatlakozik a nyáron Európa-szerte zajló gyakorlatsorozathoz. A BBC azt írta, a hidegháború óta ez lesz az egyik legnagyobb bevetés - a tervezett gyakorlatok létszáma az ukrajnai háború miatt jelentősen nőtt.

Ben Wallace védelmi miniszter a lépést "a szolidaritás és az erő demonstrációjaként" jellemezte, amely "elrettenti az agressziót, amely olyan mértékű, amilyen Európában ebben az évszázadban nem volt tapasztalható".

A brit katonák a NATO haderőivel, valamint a Finnországot és Svédországot magában foglaló Joint Expeditionary Force szövetséggel fognak gyakorlatozni.

2022.04.29. 08:34

Drámai a gazdasági helyzet Kárpátalján

Sok benzinkút bezárt, a tankolásnál már felmerült a szovjet időkből ismert kártyás rendszer bevezetése. Nem enyhül a belső menekülthelyzet.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×