eur:
393.14
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ukrán katonák Uragan típusú rakétákat szednek össze az orosz támadások után Berezivkában 2022. április 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Németországban tárgyal 40 ország az ukrajnai fegyverszállításokról

Az Egyesült Államok hívta össze a találkozót Ukrajna védelmének megerősítésére, miután az amerikai külügyminiszter és a védelmi miniszter Kijevben járt. Téma lesz az ország biztonságának háború utáni szavatolása is.

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin tájékoztatása szerint a nyugat-németországi amerikai légitámaszponton mintegy 40 ország képviselőinek részvételével tartott találkozó célja, hogy "további képességeket biztosítson az ukrán erők számára" - tudósított a vg.hu az AFP hírügynökség alapján.

"Győzhetnek, ha megvan a megfelelő felszerelés, a támogatás" - mondta azután, hogy Antony Blinken külügyminiszter társaságában ellátogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz.

A találkozó célja továbbá Ukrajna hosszú távú biztonságának biztosítása a háború befejeztével.

Mindeközben a NATO továbbra is azt a látszatot kívánja fenntartani, hogy mint szervezet távol tartja magát a konfliktustól és legfeljebb a tagországok egyéni akcióról van szó. Tájékoztatásuk szerint erre a találkozóra nem a NATO-n belül kerül sor, még akkor sem, ha az Észak-atlanti Szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg részt vesz rajta.

"A NATO mint szövetség nem nyújt katonai segítséget Ukrajnának, így ez egyáltalán nem történik meg a NATO-n belül" - mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov hétfői értékelése szerint a NATO "meghatalmazott" útján háborúzik Oroszországgal.

(A nyitóképen: Ukrán katonák Uragan típusú rakétákat szednek össze az orosz támadások után Berezivkában 2022. április 21-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×