eur:
392.22
usd:
362.28
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Tűzoltók egy orosz légitámadásban súlyosan megrongálódott lakóépület előtt Odesszában 2022. április 23-án. A nap folyamán rakétatalálat érte az Ukrajna délnyugati részén fekvő Odesszát, a támadásban öten életüket vesztették, tizennyolcan megsebesültek.
Nyitókép: MTI/AP/Max Psibisevszkij

Bombázás Odesszában - Egy csecsemő is a halálos áldozatok között

Az orosz erők rakéták egész sorozatát lőtték ki Tu-95-ös bombázó repülőgépekről. Lakóépületekre is. Az oroszok tagadnak.

Rakétatalálat érte az Ukrajna délnyugati részén fekvő Odesszát, a támadásban hatan meghaltak, köztük egy három hónapos csecsemő, tizennyolcan pedig megsebesültek - közölte Andrij Jermak, a kijevi elnöki hivatal vezetője szombat délután.

Nem sokkal korábban az ukrán haderő arról adott tájékoztatást, hogy két rakéta csapódott be a fekete-tengeri kikötővárosban, amelyek egy katonai létesítményt és két lakóépületet találtak el. Azt is közölték, hogy az ukrán légvédelem két másik rakétát megsemmisített - jelentette a Reuters hírügynökség.

Az AFP hírügynökség szerint az ukrán légierő a Facebook oldalán viszont azt közölte, hogy az orosz erők rakéták egész sorozatát lőtték ki Tu-95-ös bombázó repülőgépekről, amelyből két rakéta talált el katonai létesítményt, két másik rakéta pedig lakóépületeket, két rakétát pedig az ukrán légvédelmi rendszer lőtt le.

"Az Odessza elleni orosz rakétatámadások egyetlen célja a terror, a megfélemlítés" - írta Twitter-oldalán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, és arra hívott fel, hogy húzzanak "falat a civilizált világ és a barbárok közé, akik békés városokat támadnak rakétákkal".

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy az orosz hadsereg "nagy pontosságú és nagy hatótávolságú rakétákkal" csapást mért az Odessza közelében fekvő katonai repülőtéren létesített jelentős fegyverraktárra, amelynek tartalmát az Egyesült Államok és európai országok szállították az ukrán hadseregnek. Az orosz hadsereg a nap folyamán 22 ukrán katonai célpontot támadott nagy pontosságú rakétákkal, és e támadások során megsemmisített három ukrán fegyver- és lőszerraktárt Kramatorszk és Iljicsevka térségében - tette hozzá a tárca.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×