eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: Forrás: Twitter

Terror Izraelben: válogatás nélkül tüzelt az elkövető – videók

Öten meghaltak, öten megsebesültek a Tel-Avivhoz közeli ultraortodox kisvárosban elkövetett lövöldözésben.

Fegyveres támadásokat követtek el kedd este Izraelben, Tel-Aviv egyik elővárosában, az első hírek szerint a merényleteknek több halálos áldozata van.

Izraeli lapjelentések jelentések szerint a támadás színhelye az ultraortodox zsidók lakta Bnei Brak városka volt. A támadó motorról nyitott tüzet, és a beszámolók szerint válogatás nélkül lőtt az emberekre.

Elie Bin, a Magen David Adom - a helyi Vöröskereszt - igazgatója a Kan televíziós csatornának elmondta, hogy az elővárosban két különböző helyen követtek el támadást.

"Öt sebesültünk van, négy áldozat a helyszínen, az ötödik pedig a kórházba szállítás után meghalt" - tudatta Bin.

Ez a motoros vélhetően annak köszönheti életét, hogy nem működött a terrorista fegyvere:

A rendőrség megerősítette a támadás tényét, és egyúttal közölte, hogy agyonlőtték a támadót. De sem a nevét, sem tettének esetleges motívumait nem hozták nyilvánosságra. Egyelőre annyit tudni, hogy feltételezhetően egyedül követte el a támadásokat.

Eli Levy, a rendőrség szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy egyelőre vizsgálják, voltak-e cinkosai az elkövetőnek. Letartóztattak egy másik gyanúsítottat, de nem tudni, hogy volt-e köze a támadásokhoz.

A The Times of Israel című lap helyszíni tudósítója rendőri forrásokra hivatkozva arról írt, hogy terrorista támadásról van szó, elkövetője egy 25 éves, Dzsenín melletti településről származó palesztin férfi.

Hírportálján a lap arról számolt be, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szervezet egyik vezetője, Musír al-Maszri a Hamász rádióadójának úgy nyilatkozott, hogy "a tel-avivi hadművelet kiemeli a palesztinok egységét, éljenek bárhol is".

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke azonban elítélte a merényletet. Közleményében azt írta, hogy izraeli és palesztin civilek meggyilkolása csak súlyosbítja a biztonsági helyzetet, miközben "mindenki a stabilitás megteremtésén dolgozik" a térségben.

Izraelben egy héten belül ez volt a harmadik fegyveres támadás.

A korábbiakat az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózathoz kötötték, de elkövetőik izraeli arabok voltak.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kedd este azonnal összehívta a biztonsági szolgálatok vezetőit a helyzet értékelésére. Ezt követően nyilatkozva úgy vélte, hogy Izraelt "gyilkos arab terrorizmus hulláma" sújtja, és kemény hatósági fellépést helyezett kilátásba.

Az ENSZ és az Egyesült Államok is elítélte a merényleteket.

António Guterres ENSZ-főtitkár közleményében egyebek között leszögezte, hogy a terrortámadásokra soha nem lehet elfogadható indokot találni.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén elfogadhatatlannak nevezte a kedden végrehajtott támadást, és hangoztatta, hogy minden népnek, így az izraelieknek is joguk van békében és félelem nélkül élni.

A keddi támadást Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is elítélte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×