eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Brüsszel, 2018. február 5.Salah Abdeslam, a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrorista merényletsorozat marokkói származású, francia állampolgárságú fővádlottja perének első tárgyalásán egy brüsszeli bíróságon 2018. február 5-én. A merényletsorozat főszervezőjének tartott Abdeslamot gyilkossági kísérlettel vádolják, mert rálőtt az őt elfogni próbáló rendőrökre Brüsszelben. (MTI/EPA/AFP pool/Emanuel Dunand)
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Emanuel Dunand

Salah Abdeslam megerősítette, hogy szándékosan nem robbantotta fel magát

A 2015. november 13-i, 131 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja szerdán megerősítette a párizsi különleges esküdtszék előtt, hogy a támadáskor az utolsó pillanatban meggondolta magát, és úgy döntött, mégsem robbantja fel magát a testére erősített robbanóövvel.

"Lemondtam arról, hogy bekapcsoljam az övemet, nem gyávaságból, nem félelemből, hanem mert nem akartam, ez minden" - mondta a több mint fél éve kezdődött per fővádlottja a támadás túlélőit képviselő egyik ügyvédnő kérdésére.

Az esküdtszék a túlélők csaknem két hónapig tartott tanúvallomásai, majd a merényletek előkészítésének vizsgálata után ezen a héten hallgatja meg a per vádlottjait a terrortámadás napján történtektől.

"Ma szeretnék a hallgatás jogával élni" - mondta Salah Abdeslam a meghallgatása elején. A párizsi Igazságügyi Palota legnagyobb, több mint ötszáz férőhelyes - színültig megtelt - tárgyalótermében a hallgatóság egy része csalódottan sóhajtott fel, mások felháborodottan reagáltak.

"Joga van hozzá, de nem erről volt szó" - válaszolt Jean-Louis Péries, az esküdtszék elnöke, aki nem rejtette el csalódottságát.

A 32 éves, francia állampolgárságú fővádlottat már kétszer meghallgatta az esküdtszék a merényletek előkészületeiről. Februárban egy fél mondattal utalt arra, hogy azért maradt életben, mert az utolsó pillanatban meggondolta magát, és nem robbantotta fel magát a testére erősített robbanómellényével. Akkor azt ígérte, hogy később részletes magyarázatot ad arra, hogy mi történt - emlékeztett az esküdtszék elnöke.

"Erőfeszítéseket tettem, elmondtam dolgokat, de nem bírom tovább" - mondta Abdeslam, aki a nyomozás során végig hallgatott.

Az esküdtszék elnöke megpróbálta meggyőzni a fővádlottat arról, hogy beszéljen. Jelezte, hogy az esküdtek negatív "következményeket" vonhatnak le a hallgatásából. Jean-Louis Péries a nyomozati jegyzőkönyvekből felidézte a merényletek utolsó előkészületeit, a dzsihadista kommandó elindulását Brüsszelből Párizsba, majd azt, hogy a fővádlott mit mondott februárban.

A fekete pólót és szájmaszkot viselő Salah Abdeslam nem kívánt reagálni, majd mintegy két órán át rezzenéstelen arccal maga elé nézve, állva, csendben végighallgatta az esküdtek, az ügyész, majd a túlélőket képviselő ügyvédek egy részének kérdéseit.

Egyedül Claire Josserand-Schmidtnek, a túlélőket képviselő egyik ügyvédnőnek sikerült szóra bírnia a fővádlottat.

"Néhány kérdésre válaszolok, mert megígértem" - mondta Salah Abdeslam maga elé húzva a mikrofont.

Az ügyvédnő kérdésére

a fővádlott megerősítette: maga döntött úgy, hogy nem robbantja fel magát. "Nem gyávaságból, nem félelemből, hanem, mert nem akartam, ez minden"

- mondta.

Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez intézett levelében írtak, miszerint a robbanóöv nem működött, hazugság volt-e Abdeslam részéről, a vádlott elmondta: "Igen, ez történt. Szégyelltem magam, amiért nem csináltam végig. Féltem a többiek tekintetétől. Csak 25 éves voltam. Egyszerűen szégyelltem magam."

Az ügyvédnőt megelőzően a terrorelhárítási ügyészség is feltette a kérdéseit, de azokra a vádlott nem kívánt válaszolni.

"Salah Abdeslam sztárnak gondolja magát, szórakozik velünk, bejelenti, hogy beszélni fog, majd örömét leli abban, ahogy csalódnak a túlélők", amikor mégsem mond semmit - mondta Nicolas Le Bris ügyész. "Ön által megerősítést nyert, hogy a gyávaság a terroristák védjegye. Egy csipetnyi bátorság sincs önben" - tette hozzá.

A terroristák közül egyedül Salah Abdeslam nem járt Szíriában, nem is kapott harci kiképzést.

A nyomozás arra világított rá, hogy ő volt az egyik logisztikai szervező Európában, ő bérelte a gépkocsikat, a lakásokat és szállította a terroristákat.

A támadás estéjén Abdeslam szállította a helyszínre a Stade de France nemzeti stadionnál magát felrobbantó három öngyilkos merénylőt, majd Párizs északi részén hagyta a gépkocsit. Ezután az egyik déli elővárosban, Chatillonban töltötte az éjszakát. A robbanóövét, amellyel a nyomozók szerint feltételezhetően a metróban kellett volna felrobbantania magát, tíz nappal később ebben az elővárosban találták meg egy kukában. Egy szakértői vélemény megállapította, hogy a robbanóöv nem működött, de az nem volt megállapítható, hogy a dzsihadista megpróbálta-e működésbe hozni vagy sem. Egy utóbb megtalált, az Iszlám Államhoz intézett levelében Abdeslam azt írta, hogy megpróbálta működésbe hozni a robbanóövet, de az nem működött.

Abdeslam a nyomozás alatt hallgatott, a per kezdete óta azonban többször is szót kért, együttműködően viselkedik, de elsősorban azért, hogy igazolja a merényleteket.

Ítélethirdetés június végén várható.

(Nyitóképünk 2018. februárjában készült Salah Abdeslam ügyének brüsszeli tárgyalásán.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×