eur:
393.08
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Tüzérségi támadásban megsérült férfit visznek a mariupoli 3. számú kórházba 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

WHO: kritikus a helyzet Mariupolban és a Kijevhez közeli Bucsában

A biztonsági helyzet és a pénzhiány hátráltatja a humanitárius segélyezést Ukrajnában - közölte szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján.

Példaként az orosz csapatok által ostromlott Mariupol városába tervezett egyik segélykonvojt említette, amely a biztonsági kockázatok miatt nem tudott elindulni.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hangsúlyozta, hogy a humanitárius helyzet folyamatosan romlik az ország számos térségében. Kiemelte, hogy különösen kritikus a helyzet Mariupolban és a Kijevhez közeli Bucsában.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a WHO eddig mindössze 9,6 millió dollárt kapott az előirányzott 57,5 millió dollárból, amelyre a szervezetnek az elkövetkező három hónapban szüksége lenne az ukrajnai segélyezéshez. Mint mondta, súlyos fizetési problémákkal küzdenek, ami miatt több támogatást kért a donorállamoktól.

A WHO főigazgatója beszélt arról is, hogy az egészségügyi ellátás háború miatti akadozása rendkívüli veszélyt jelent egyebek között a szívproblémákban, rákban, cukorbetegségben, HIV-fertőzésben és tuberkulózisban szenvedő emberek számára. Hozzátette, hogy ezek a leggyakoribb halálozást okozó betegségek Ukrajnában, miközben az olyan fertőző betegségek kockázata is nő, mint a kanyaró, vagy a koronavírus.

Michael Ryan, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének veszélyhelyzeti igazgatója egy másik problémára is rávilágított, mégpedig arra, hogy a harci tevékenység miatt Ukrajna békésebb régióiban menedéket kereső mintegy 6,5 millió ukrán körében is égető szükség van orvosi segítségre. Mint mondta, majdnem minden harmadik ilyen háztartásban van krónikus beteg, minden tizedikben várandós nő, s csaknem minden ötödikben fogyatékossággal élő ember.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×