eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
KYIV, UKRAINE - MARCH 17: (---EDITORIAL USE ONLY â MANDATORY CREDIT - UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy makes a speech on evaluation the 22nd day of the Russia-Ukraine war during virtually addressing in Kyiv, Ukraine on March 17, 2022. (Photo by Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Volodimir Zelenszkij eddig tabunak számító témáról is tárgyalna

Egy videonyilatkozatban beszélt több, a kiszivárgott hírek szerint a békekötés feltételei között szereplő témáról.

Mint ismert, Volodimir Zelenszkij eddig beszélt ugyan annak elvi lehetőségéről, hogy országa lemondjon a NATO-csatlakozásáról bizonyos előnyökért cserébe, de attól mindeddig mereven elzárkózott, hogy elfoglalt ukrán területek sorsa tárgyalások témája legyen. Mint az UNIAN ukrán hírügynökség is emlékeztetett, a Kreml fő követelései Ukrajna semleges státusza, a Krím Oroszországhoz tartozásának és a kelet-ukrajnai szakadár "népköztársaságok" függetlenségének elismerése. Ezekből kizárólag az ország semlegességébe volt hajlandó eddig Kijev beleegyezni.

Egy, a Sky Newson megjelent videóban azonban Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna kész "kompromisszumot kötni" a NATO-val kapcsolatban a tűzszünetért cserébe. Arról beszélt, hogy kész megvitatni Ukrajna kötelezettségvállalását, miszerint nem kíván NATO-tagságot elérni a tűzszünetért, az orosz csapatok kivonásáért és Ukrajna biztonságának garantálásáért cserébe.

"Ez egy kompromisszum mindenkinek: a Nyugatnak, amely nem tud a NATO-csatlakozási kérelmünkkel mit kezdeni, Ukrajnának, amely biztonsági garanciákat akar, és Oroszországnak, amely nem akarja a NATO további bővítését" – mondta az ukrán elnök.

Megismételte azon kérését is, hogy közvetlen tárgyalásokat folytasson Vlagyimir Putyinnal. Szerinte hacsak nem találkozik az orosz elnökkel, lehetetlen kiderítenie, hogy Oroszország egyáltalán meg akarja-e állítani a háborút.

Zelenszkij hozzátette,

Kijev készen áll megvitatni a Krím és a kelet-donbászi régió státuszát egy tűzszünet után,

valamint tárgyalna a biztonsági garanciák biztosítása felé tett lépésekről.

Korábban Zelenszkij arról beszélt, hogy bármilyen békealku is születik, arról szükséges egy népszavazás is.

Kiszivárgott továbbá egy összesítés is a békeszerződés állítólagos pontjairól – ebben már szerepelt a Krím és az elcsatolt területek kérdése, de csak mint erősen vitás pont. A dokumentumot csak részben mondta valósnak az orosz fél.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×