eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Idős nő megy egy tüzérségi támadásban megsemmisült társasház előtt Harkivban 2022. március 8-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Marienko

Sikerült megegyezni a humanitárius folyosókról

Több városból indulhat el a civilek evakuálása.

Ukrajna hozzájárult ahhoz, hogy kialakítsanak hat humanitárius folyosót, amelyen keresztül a civil lakosok szerdán elhagyhatják a harcok sújtotta városokat - jelentette be Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

Az átmeneti tűzszünet közép-európai idő szerint este 8 óráig lesz érvényben, a menekülési útvonalakat egyeztetik Oroszországgal - közölte Verescsuk.

Enerhodar, Mariupol, Volnovaha, Szumi és Izjum városoknál, illetve a Kijevtől északra fekvő településeken hozzák létre a humanitárius folyosókat szerda délelőtt.

Enerhodar és Mariupol városokból a délkeleti Zaporizzsjai területre, Volnovahából Pokrovszk felé, Szumiból pedig Poltavába tudnak menekülni az emberek. A kelet-ukrajnai Izjum városból Lozova felé lehet eljutni, illetve a Kijevtől északra fekvő Vorzel, Borodjanka, Bucsa, Irpiny és Hosztomel településekről is vezet humanitárius folyosó a főváros felé - mondta el Irina Verescsuk.

Verescsuk kiemelte:

Oroszország nyilvánosan kötelezettséget vállalt arra, hogy tűzszünetet tart szerdán.

Kedden nagyjából 5 ezer civil tudta elhagyni Szumit. A korábbi napokban többször is meghiúsult a lakosság evakuálása, az ukránok az orosz haderőt és a szakadárokat, Moszkva pedig az ukrán nacionalistákat tette felelőssé.

Szerdán az oroszok erők is megerősítették, hogy délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×