eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: a NATO Magyarország szempontjából megnyugtató dolgokat mondott ki

Az észak-atlanti szövetség rendkívüli külügyminiszteri értekezlete után jelentkezett a tárcavezető.

A háborús helyzet Ukrajnában egyre súlyosabb, az ebből fakadó biztonsági kockázatok is egyre súlyosabbá válnak. Ilyenkor van igazán nagy szükség a megfontoltságra, a józan észre, a stratégiai nyugalomra, és az se baj, ha a döntéshozók tapasztalattal rendelkeznek a válságkezelés terén - kezdte nyilatkozatát Szijjártó Péter Brüsszelben. Hangsúlyozta, hogy most olyan időszak van, amikor a felelőtlen, össze-vissza nyilatkozatok nagyon veszélyesek tudnak lenni, ezért ezeket el kell kerülni.

A megbeszélésen a tagállamok képviselői előtt a magyar külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról, hogy a magyar határ védelmét a honvédség oda csoportosított erői elvégzik, ebből a szempontból plusz erőkre nincs szükség. "Magyarország területének védelmével a NATO dél-keleti szárnyának védelmét is elvégezzük", emlékeztetett.

Megerősítette Brüsszelben, hogy "sem katonát, sem fegyvert nem küldünk Ukrajnába, és nem engedjük át Magyarországon a halált okozó fegyvereket. Hiába követeli ezt az ellenzék, mert ez veszélybe sodorná Magyarországot és a magyar emberek életét".

Azt mondta, ezen az értekezleten az volt a legfontosabb, hogy ne szülessen olyan felelőtlen döntés vagy nyilatkozat, amely előidézhetne egy közvetlen NATO-Oroszország konfliktust.

"Magyarország szempntjából megnyugtató, hogy semmilyen ilyen döntés nem született, sőt

kimondásra került, hogy a NATO nem résztvevő ebben a háborúban."

Szijjártó Péter szerint ez a legfontosabb üzenete a találkozónak.

Kimondták mindezeken túl, hogy

  • mindent meg kell tenni, hogy ne is legyen a NATO résztvevő, ezért a NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket a háborúba.
  • Mindent meg kell tenni azért, hogy ez a áhbrú ne terjedhessen Ukrajnán túlra
  • Csökkenteni kell a további eszkaláció esélyét
  • A kommunikácós csatornákat Oroszországgal fenn kell tartani annak érdekében, hogy elejét lehessen venni bármilyen félreértésnek vagy visszafordíthatatlan döntésnek.

A tárcavezető ismertette továbbá, hogy Magyarország energiaellátása rendben zajlik, az országba irányuló földgáz és kőolaj-szállítások a vonatkozó szerződések szerint történnek.

  • Földgázból Szerbia felől a gázvezeték kihasználtsága folyamatosan növekszik, legutóbb már elérte a 15 millió köbmétert, illetve Ausztria felől is érkezik az ilyenkor szokásos mennyiség, sőt néha a teljes kapacitást is eléri itt a kihasználtság.
  • Kőolajból Fényeslitkénél is a megfelelő mennyiség érkezik.

A kijevi nagykövetség bezárásáról és Lvivbe költöztetéséről azt mondta, hogy a harmadik evakuált csoportban 20 fő van, 16 magyar mellett osztrák és francia állampolgárok. Már Ungváron vannak. Időközben zajlik az ideiglenes nagykövetség előkészítése Lvivben. A kijevi munkavégzésre érdemben már nem volt lehetőség, ezért sok más országhoz hasonlóan költöznek Lvivbe.

A határhelyzet: menedzselhető a forgalom, kivéve a Csap-Záhony átkelőnél, ott erős autóbuszforgalom jelentkezik.

A harmadik (nem uniós) országok állampolgárainak hazatérése a magyarországi repterekről zavartalanul történik.

Szijjártó Péter napközben részt vesz az EU rendkívüli külügyi tanácsülésén.

Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×