eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - MARCH 4: A screen grab captured from a video shows a view of Zaporizhzhia nuclear power plant during a fire following clashes around the site in Zaporizhzhia, Ukraine on March 4, 2022. (Photo by Zaporizhzhia Nuclear Power Plant/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Zaporizhzhia Nuclear Power Plant/Anadolu Agency via Getty Images

Aszódi Attila: ellátási zavarokat céloznak az ukrajnai atomerőmű-támadások

Ukrajna áramfogyasztásának több mint felét termelik atomerőművek, ezért lehet fontos az orosz haderőnek, hogy elfoglalja a nukleáris létesítményeket. A zaporizzsjai blokkok többségét még a támadás előtt biztonsági okokból leállították – mondta a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi tanára.

Elfoglalta az orosz hadsereg a zaporizzsjai atomerőművet, amelynek hat reaktorából jelenleg csak egy üzemel. Aszódi Attila elmondta, Ukrajnában jelenleg négy atomerőmű működik, és összesen 15 atomerőműblokk van. Ezek közül a legnagyobb a zaporizzsjai telephely, ahol hat blokk működik, ezek egyenként névlegesen 1000 megawattos teljesítményűek.

"Ukrajnának nagyon fontos energiaellátási szempontból az atomenergia, villamosenergia-termelésének az 52 százalékát adják ezek az atomerőművi blokkok. Európában meg világszinten is kiemelkedő a zaporizzsjai létesítmény a nagy beépített teljesítménye következtében" – mondta a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi tanára.

Aszódi Attila hozzátette, a kieső teljesítmény pótlása nem egyszerű, mert nincsen szinkronizálva a teljes ukrán villamoseneregia-hálózat az európaival, így a magyarral sem, bár az ukrán–magyar határon van egy olyan sziget az ukrán oldalon, amit párhuzamosan tudnak kapcsolni a az európai villamosenergia-rendszerrel és onnan egy szénerőműből lehet Magyarországra is villamos energiát importálni, de Ukrajna elsősorban a saját villamosenergia-igényeinek az ellátására termel villamos energiát.

"Ez a támadás azt a célt szolgálhatja vélhetően, hogy leállítsák vagy nagyon minimális szintre csökkentsék ennek az erőműnek a teljesítményét, hogy ellátási gondok legyenek az országban,

és ezzel is nehezítsék a harcokban résztvevőknek a helyzetét" – mondta Aszódi Attila.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója ukrán hivatalos adatokra hivatkozva azt ismertette, hogy a hat blokkból csak egy működik. Saját megfigyelései alapján Aszódi Attila azt tapasztalta, hogy napok óta ezen a telephelyen három blokk működött és három blokk le volt állítva. Az egyik blokk tervszerű karbantartáson volt, másik két blokkot pedig korábban leállítottak. Most még két blokkot a minimális teljesítményre vittek le, tulajdonképpen leállították, és az egyetlen működő blokkot is 60 százalékos teljesítményre vitték vissza.

"Ez nekem azt üzeni, hogy az üzemeltetők számítottak a támadásra,

és egy blokkot hagytak csak működőképesen azért, hogy a telephelyi áramellátást biztosítva legyen, de nem akarták, hogy a blokkok nagy teljesítményen üzemeljenek, ha esetleg valami nagyon komoly támadás történik vagy adott esetben leszakadnak a villamosenergia-hálózatról, akkor biztonsági szempontból könnyebb legyen a dolguk" – mondta a nukleáris szakértő.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csernobili telephelyen a katonai benyomulás nem járt az üzemeltetés átvételével, mert egy atomerőművet nem tud bárki üzemeltetni, és Zaporizzsjában is csak a fizikai ellenőrzést vették át. Szerinte nem életszerű az, hogy a katonákkal együtt a harckocsikban ott ül még száz olyan mérnök, aki majd az üzemeltetést átveszi.

Az ukrán blokkok leállítása kapcsán felidézte, hogy az 1991-es jugoszláv háborúban a központi jugoszláv erők fenyegették Szlovéniát, vadászgépek átrepültek nagyon alacsony magasságban a krskói atomerőmű fölött, és akkor az erőmű üzemeltetői a háborús fenyegetéstől tartva először leterhelték a blokkot és aztán le is állították, amikor a szárazföldi harcok a környéken zajlottak. Az ukrán üzemeltetők most ugyanezt a megoldsát választották, mint annak idején a szlovén kollégáik – magyarázat Aszódi Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×