eur:
392.28
usd:
362.28
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) megbeszélést folytat Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel (b2) és Valerij Geraszimovval,  az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével Moszkvában 2022. február 27-én. Az orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Moszkva: a Nyugat katonai fenyegetése elleni védelem a legfontosabb

Az orosz védelmi miniszer közölte: nem állnak le, amíg nem demilitarizálják és "nácitlanítják" Ukrajnát.

Az ukrajnai orosz "különleges művelet" számára a legfontosabb Oroszország megvédése a Nyugat katonai fenyegetésétől – jelentette ki Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője egy parancsnoki videokonferencián.

"A legfontosabb számunkra az, hogy megvédjük az Oroszországi Föderációt a katonai fenyegetéstől. Ezt a fenyegetést a nyugati országok teremtették, amelyek megpróbálják felhasználni az ukrán népet az országunk elleni küzdelemhez" – mondta.

Közölte, hogy az orosz haderő addig folytatja a Moszkva által "különleges hadműveletként" emlegetett háborút, amíg el nem éri céljait. Ezeket a Donyec-medence lakosságának megvédésében, valamint Ukrajna demilitarizálásában és "nácitlanításában" nevezte meg.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Főpolgármester-választás: nagy döntést hozott az Alkotmánybíróság!

Főpolgármester-választás: nagy döntést hozott az Alkotmánybíróság!

Az Alkotmánybíróság a pénteki határozatában azt állapította meg, hogy a Kúria alaptörvényt sértett a főpolgármester-választás eredményével kapcsolatos döntésekor, amikor helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát. Ezért az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria ezzel kapcsolatos döntését és új eljárás lefolytatására utasította, amelyben a Kúriának új döntést kell hoznia – ez derült ki az Alkotmánybíróság oldalán közzétett döntésből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×