eur:
397.69
usd:
358.48
bux:
74129.58
2024. október 1. kedd Malvin

Súlyos vádakkal illették a Wagner-csoport orosz zsoldosait az ENSZ BT-ben

Az Egyesült Államok és Franciaország nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsában kedden bírálta a Wagner orosz biztonsági magáncég zsoldosainak tevékenységét a Közép-afrikai Köztársaságban, azzal vádolva őket, hogy civileket végeznek ki, ENSZ-békefenntartókat támadnak meg, és katonai műveleteik során túlnyomórészt muszlim közösségeket vesznek célba.

Oroszország válaszában nem említette a zsoldosokat vagy a Wagner céget, de azt mondta, hogy a helyi kormány kérésére „orosz szakemberek” az afrikai országban sikeres munkát végeznek, ami kiterjed a hadsereg kiképzésére is.

A BT ülésén Mankeur Ndiaye, az ENSZ Közép-afrikai Békefenntartó Missziójának (MINUSCA) leköszönő vezetője tett jelentést az ottani helyzetről. Beszámolójában felszólította a kormányokat, hogy tegyenek azonnali és kézzelfogható intézkedéseket a védelmi és biztonsági erők, valamint „más biztonsági személyzet” által elkövetett emberi jogi jogsértések megakadályozására.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet elmondta, hogy a Közép-afrikai Köztársaság biztonsági erői, valamint a Wagner csoport tagjai az összes dokumentált jogsértés több mint 40 százalékát követték el tavaly október és február között.

Külön kiemelte az idén januárban Aigbando településen történteket, ahol forrásaik szerint

a Wagner-erők lemészároltak több mint 30 fegyvertelen civilt.

A zsoldosok ezután aknákat helyeztek el a falu körül, hogy megakadályozzák az ENSZ békefenntartó erőinek nyomozását.

„Ez nem elszigetelt eset” – jelentette ki Nicolas De Riviere francia ENSZ-nagykövet. Szerinte ez az erőszak szisztematikus, szándékos, része annak a terrorprovokációs módszernek, amelynek célja, hogy bizonyos területeket ellenőrzésük alá vonjanak és anyagi előnyhöz jussanak. Kijelentette, hogy a Wagner emberei kormánycsapatokra is rátámadtak, és arra szólította fel a helyi hatóságokat, hogy állítsanak az igazságszolgáltatás elé mindenkit, aki erőszakot követ el.

Hasztalan volt a tűzszünet

Az ásványkincsekben gazdag, de elszegényedett Közép-afrikai Köztársaságban 2013 óta harcok dúlnak az etnikai és vallási közösségek között. A túlnyomórészt muszlim vallású Séléka milíciaszövetség lázadói átvették a hatalmat, és Francois Bozizé elnököt kiszorították hivatalából. A többnyire keresztény milíciák később visszavágtak, és civileket is célba vettek. Sokan meghaltak, és a fővárosban élő muszlimok többsége félelmében elmenekült.

A kormány és 14 lázadócsoport között 2019 februárjában békemegállapodás született, de miután az alkotmánybíróság elutasította Bozizé jelölését a 2020 decemberi elnökválasztásra, kitört az erőszak. Faustin-Archange Touadéra elnök a szavazatok 53 százalékával másodszor is államfő lett, de továbbra is a Bozizéhoz kötődő lázadók koalíciójának ellenállásával kell szembenéznie.

A választási tűzszünet októberi kihirdetése ellenére Ndiaye szerint a biztonsági helyzet továbbra is aggasztó. Elmondta, katonai műveletek folynak a fegyveres csoportok és a lázadók koalíciója ellen, valamint megtorló műveletek a nemzeti biztonsági erők és a polgári lakosság ellen is.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×