eur:
393.59
usd:
364.37
bux:
71914.7
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Riasztást rendeltek el Bogotában

Az erdőtüzeket lázadó fegyveres csoportok okozhatták.

Környezetvédelmi riasztást rendeltek el Kolumbia fővárosában az Amazonas vidékén égő erdőtüzek okozta füst miatt - közölte Claudia López Hernández, Bogotá polgármestere a Twitteren.

A lángoló erdőség füstjét a szél egészen a 350 kilométerre északnyugatra lévő fővárosig hordta. A légminőséget figyelő állomások túlnyomó többsége 48 órája magas légszennyezettségi szintet mutatott.

A polgármester felszólította a főváros mintegy nyolcmillió lakóját, hogy a napokban lehetőleg kerüljék a szabadtéri fizikai tevékenységet.

A hatóságok szerint az erdőtüzeket olyan lázadó fegyveres csoportok okozhatták, amelyek nem tartják tiszteletben a bogotái kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet közti 2016-os békemegállapodást.

Diego Molano Aponte védelmi tárcavezető szerint a felkelők az erdőség felperzselésével akartak megtisztítani területeket illegális mezőgazdasági, pontosabban jószágtartási célokra. A minisztérium egyben közzétette a feltételezett gyújtogatók listáját, amelyen tizenhét név szerepelt.

Heydeer Palacio, a délkeleti Guaviare megye kormányzója szerint mintegy tízezer hektár vált a lángok martalékává. Az erdőtüzek kiterjedtek az UNESCO világörökségi listáján szereplő Serrania del Chiribiquete természetvédelmi parkra is.

A bogotái kormány szerint az utóbbi években hatalmas méreteket öltött az erdőirtás az Amazonas vidékének Kolumbiához tartozó részén. Mindemellett, a kolumbiai környezetvédelmi minisztérium szerint, 2022 januárja volt az utóbbi évtized legmelegebb hónapja a régióban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Exportra is jut megújuló energiából, de a nagy gyárberuházások hozzák majd az igazi felvevőpiacot

Exportra is jut megújuló energiából, de a nagy gyárberuházások hozzák majd az igazi felvevőpiacot

A magyar naperőmű-kapacitás – az atomenergetikai és fosszilis kapacitásokkal együtt – a napos déli órákban már exportra is termel, azonban a környező országok megújuló termelésben várható felzárkózásával a hazai gyárberuházások köthetik le a növekvő magyar termelést. A Széchenyi Alapok és az Electron Holding Zrt. 50-50 százalékos társtulajdonosként fektet be négy, összesen 15 MW kapacitású naperőműpark fejlesztésébe, amelynek megtérülését a cég integrált, egész értékláncot lefedő működésétől várja. A kivitelező cég elnök-vezérigazgatója, Szücs Ádám szerint nagy átalakulás előtt áll a piac, ahol egyre kevésbé lesz életképes az az üzleti modell, amiben a fejlesztő önállóan működő napelemparkot épít, üzemeltet és nem egy áll partnerségbe olyan szereplőkkel, akik azt rendszerbe integrálva tudják üzemeltetni, miközben az energiatárolók piaca az aranyláz időszakát idézi.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×