eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pexels

Egy ország, ahol majdnem az összes gyerek be van oltva

Kétéveseket is oltanak már koronavírus ellen Kubában, az omikronos esetek száma alacsony az országban.

A legfiatalabb gyerekek beoltása a koronavírus ellen ellentmondásosan kezelt téma: a svédek elutasították, az Egyesült Államok a közeljövőben vághat bele, a kínaiak már végzik, Kuba pedig szinte be is fejezte. A két év fölöttiek 95 százaléka kapott már oltást, írja a The Guardian.

Az Abdalának, az ország egyik saját fejlesztésű oltásának egyik fejlesztője, Gerardo Guilláén szerint fontos a gyermekek immunizálása, mivel nagy szerepet játszanak a fertőzés terjesztésében. Véleménye szerint a magas átoltottság, a gyerekek oltása és a tavaly nyári erős delta-hullám vezetett odáig, hogy most az omikron kevesebb esetet okoz az országban, mint a nyugati államokban.

"A gyerekeket születésük pillanatától kezdve oltjuk. Miért ne akarnám ezt az oltást beadatni?" - kérdezi a 33 éves Ania Ramírez, aki ötéves fiát oltatta be.

Szükség lenne az adatokra

Világszerte egyre több fiatal gyermeket immunizálnak a vírussal szemben: a WHO azt javasolja, hogy ha a felnőtt populáció átoltottsága már elég magas, érdemes lehet emgkezdni az öt év fölöttiek oltását is a Pfizer vakcinájával. Chilében és az Egyesült Arab Emirátusokban ugyanakkor már a három éveseket is oltják, míg Svédországban úgy ítélik meg, nincs a 11 év alattiak immunizálásának előnye. A szakértők véleménye ezzel szembe megy, de a kubai gyakorlattal nem mindenki ért egyet.

Jon K Andrus, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet korábbi regionális immunizációs programigazgatója és a George Washington Egyetem közegészségügyi professzora elmondta, hogy bár a kubai tudósok jó minőségű vakcinákat készítenek, óvakodik a gyermekek beoltásától, mielőtt több információval rendelkezne.

"Egyik eredményt sem publikálták lektorált folyóiratokban, így nehéz megvitatni a kérdést"

- mondta.

A kubai vakcinák, mondta, olyan platformon alapulnak, amelyet évtizedek óta használnak a tetanusz elleni oltásnál.

"Ez nagyszerű technológia, de szükség lenne adatokra, mert ennek a betegségnek lehet váratlan mellékhatása" - vélekedik.

Óvatosan kell bevezetni

A kubai tudósok szerint a Soberana 2 és Soberana Plus vakcinák I. és II. fázisú vizsgálatai során 350 három és 18 év közötti gyermek esetében nem jelentkezett súlyos mellékhatások. A kísérleti adatokat, mint mondják, elküldték a szakértői szaklapoknak, és közzétételre várnak. Az egészségügyi tisztviselők szerint az elkövetkező hetekben az összes vizsgálati adatot elküldik az Egészségügyi Világszervezetnek, mivel exportjóváhagyást kérnek.

Peter Hotez, a texasi Baylor College of Medicine Nemzeti Trópusi Orvostudományi Iskola dékánja szerint

a kisgyermekek oltása elengedhetetlen, tekintettel az omikron miatt kórházba került gyermekek rekord számára az Egyesült Államokban.

Hangsúlyozta azonban az erős közegészségügyi kommunikáció fontosságát.

"A vakcina-ökoszisztéma ézékeny terület. Ha valakinek a gyermekével történik valami, annak tovagyűrűző hatásai lehetnek, amelyek más vakcinaprogramokat is kisiklathatnak" - mondta.

A gyermekek oltása védi a felnőtteket is

A Fülöp-szigeteken egy új, a dengue-láz elleni vakcina elrontott 2016-os bevezetése miatt a közvélemény széles körben úgy vélte, hogy a vakcina káros: ennek következményeként a közvélemény elvesztette bizalmát más gyermekvakcinák iránt is, ami kanyarójárványhoz vezetett, több száz halálos áldozattal.

Jerome Kim, a szöuli székhelyű Nemzetközi Oltóanyag Intézet főigazgatója szerint van értelme beoltani a kisgyermekeket, elsősorban a körülöttük élő családtagok védelme érdekében.

"Ha az anya és az apa dolgozik, gyakran a nagymama és a nagypapa az, aki iskola után vigyáz a gyerekre" - mondta. Ezen felül a gyermekek beoltása

a szegénység csökkentésében is szerepet játszhat:

az adatok azt mutatják, hogy világszerte minden egyes oltásra költött dollárra 44 dollár közvetett költséget takarítanak meg.

"Nemcsak a kórházi kezelés közvetlen költségeit takarítjuk meg, hanem a szülők otthonmaradásával kapcsolatos költségeket is" - mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×