eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

192 országba nyílik meg az út a világ legerősebb útleveleit birtokolóknak

Olyan útlevél nem létezik, amellyek a világ mind a 227 országába be lehetne lépni, de az idén legmagasabbra rangsorolt okmánnyal közel kétszáz államba juthatnak el az azt birtoklók.

A Henley Passport Index nyilvánosságra hozta rangsor a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján vizsgálja meg, hogy a világon kiadott 199 különböző útlevél birtokosai hány országba léphetnek be. A vízum birtokában, illetve anélkül elérhető országokat egyaránt figyelembe veszik a rangsor felállításako, írja a Euronews.

2022-ben talán nagyobb jelentősége lesz már az indexnek, mint az elmúlt két évben, amikor a koronavírus meglehetősen megnehezítette azok dolgát, akik utazni szándékoznak.

Az öt legerősebb útlevél listája a következőképp alakul:

  1. Japán és Szingapúr (192)
  2. Dél-Korea és Németország (190)
  3. Spanyolország, Luxemburg, Olaszország, Finnország (189)
  4. Svédország, Hollandia, Franciaország, Dánia, Ausztria (188)
  5. Írország és Portugália (187 ország)

A korábban mindig az élmezőnyben található USA és Nagy-Britannia most csak a hatodik helyre került: ennek valószínűleg a bevándorlásellenes intézkedésekben keresendő az ok. Japán ugyanakkor sikeresen tartja meg előkelő helyezését.

A legrosszabb útlevelek Szíria, Afganisztán és Irak lakosainak okmányai: kevesebb mint 30 országba léphetnek be azokkal.

Az idei lista rámutat arra is, mekkora különbség van szabadság tekintetében a legjobb és a legrosszabb útlevelek közt: 166 országnyi a különbség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×