eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kész útlevelek a kirakóművben 2012. március 9-én  a Pénzjegynyomdában, ahol az új, Magyarország feliratú úti okmányok készülnek.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

A legerősebb útlevelek között a magyar 2022-ben

A magyar okmánnyal 183 országba lehet beutazni.

A londoni székhelyű Henley & Partners tanácsadócég útlevél indexe, a Henley Passport Index 2006 óta rangsorolja a világ országainak útleveleit aszerint, hány országba lehet vízum nélkül beutazni az adott állam útlevelével. A mutató a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) adatain alapul, és negyedévente teszik közzé az eredményeket – írja a vg.hu.

A koronavírus-járvány miatt ideiglenes bevezetett korlátozásokat figyelmen kívül hagyva a listát ezúttal is Japán és Szingapúr vezeti, ezen országok útlevél-tulajdonosai 192 célállomásra utazhatnak vízummentesen. Mindez 166 úti céllal több, mint a ranglista legvégén szereplő afgán útlevél esetében, amellyel mindössze 26 országba lehet eljutni előzetes vízumkötelezettség nélkül.

A top 10-es rangsor nem sokat változott az előző negyedéves adatokhoz képest: Dél-Korea Németországgal holtversenyben a második helyen áll (190 ponttal), Finnország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország pedig a harmadik helyen (189 ponttal). A lista élén többségében az uniós országok foglalnak helyet: Franciaország, Hollandia és Svédország egy helyet javítva Ausztriával és Dániával együtt a negyedik helyen állnak (188-as pontszámmal). Írország és Portugália az ötödik helyet foglalja el (187 ponttal).

A 2014-ben még ranglistavezető Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egy helyet javítva a 6. helyre lépett elő, Ausztrália, Kanada, a Cseh Köztársaság, Görögország és Málta 7. helyen áll.

Magyarország és Lengyelország a nyolcadik,

Litvánia és Szlovákia a kilencedik, Észtország, Lettország és Szlovénia pedig a tizedik helyre lépett elő.

A legerősebb útlevelek 2022-ben

  1. Japán, Szingapúr (192 úticél)
  2. Németország, Dél-Korea (190)
  3. Finnország, Olaszország, Luxemburg, Spanyolország (189)
  4. Ausztria, Dánia, Franciaország, Hollandia, Svédország (188)
  5. Írország, Portugália (187)
  6. Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Királyság, Egyesült Államok (186)
  7. Ausztrália, Kanada, Csehország, Görögország, Málta (185)
  8. Lengyelország, Magyarország (183)
  9. Litvánia, Szlovákia (182)
  10. Észtország, Lettország, Szlovénia (181)
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×