eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Cellafolyosó a berlini Hohenschönhausen börtönmúzeumban 2019. július 7-én. Az épület a második világháborút követően, 1946-ban a szovjet megszállási övezet központi börtönévé vált, majd 1951-ben az NDK Állambiztonsági Minisztériumának állambiztonsági szolgálata, a Stasi átvette és kibővítette. A szovjet mintára kiépített államhatalom vélt ellenségeinek tartott politikai foglyok ezreit hallgatták ki és tartották fogva az épületegyüttes falai között 1989-ig. A vasfüggöny lehullása után pár évvel, 1994-ben nyilvánították emlékműnek, jórészt eredeti állapotukban megőrizve a berendezéseket, hogy a látogatók hiteles képet kapjanak az egykor hírhedt intézményről.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Megfigyelte a keletnémet titkosszolgálat az új kancellárt

"Ez nem szép dolog, de hát ez van" – mondta a hírre a Olaf Scholz.

Az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági minisztériuma (Stasi) információkat gyűjtött Olaf Scholz jelenlegi német kancellárról – jelentette a Bild című német lap.

A Bild a Stasi iratanyagát kezelő szövetségi levéltártól (Bundesarchiv) származó adatok alapján azt írja, hogy a keletnémet állambiztonság évekig megfigyelte Olaf Scholzot és külön aktát vezetett róla a nyolcvanas években.

Olaf Scholz akkoriban pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetének (Jusos) tisztségviselőjeként, és egyre nagyobb tekintélyű vezetőjeként tevékenykedett. Többször járt az NDK-ban, 1988-ban már a Jusos elnökhelyetteseként.

De

nemcsak az NDK-ban tartották megfigyelés alatt, hanem Hamburgban is, ahol helyi politikusként, majd ügyvédként dolgozott.

A Stasi nyugati ügynökei 1978 és 1987 között legalább 19 jelentést állítottak össze róla. Főleg az aktuális politikai ügyekről, például az amerikai nukleáris fegyverek nyugat-németországi állomásoztatásáról vallott nézetei érdekelték őket.

A Stasi több mint 110 kilométernyi fennmaradt iratanyagát és egyéb dokumentumait – például mintegy 1,7 millió fényképet, mikrofilmet és diafelvételt – kezelő Bundesarchiv megerősítette, hogy a Bild megkeresésére kiadták a decemberben hivatalba lépett kancellárral kapcsolatos anyagokat.

A kormányfő Berlinben egy másik ügyben, Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után tartott tájékoztatón, kérdésre válaszolva elmondta: "természetesen tudok arról, hogy engem is megfigyeltek".

"Ez nem szép dolog, de hát ez van"

– mondta a nyilvánosság előtt rendszerint szűkszavú politikus.

Nyitóképünkön: Cellafolyosó a berlini Hohenschönhausen börtönmúzeumban. Az épület a második világháborút követően, 1946-ban a szovjet megszállási övezet központi börtönévé vált, majd 1951-ben az NDK Állambiztonsági Minisztériumának állambiztonsági szolgálata, a Stasi átvette és kibővítette. A szovjet mintára kiépített államhatalom vélt ellenségeinek tartott politikai foglyok ezreit hallgatták ki és tartották fogva az épületegyüttes falai között 1989-ig. A vasfüggöny lehullása után pár évvel, 1994-ben nyilvánították emlékműnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×