eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
XIAN, CHINA - JANUARY 5, 2022 - Courier and cleaning staff ride on a street in Xi an, Shaanxi Province, China, Jan 5, 2022. (Photo credit should read Yi Qing / Costfoto/Future Publishing via Getty Images)
Nyitókép: Yi Qing / Costfoto/Future Publishing / Getty Images

Van, ahol éheznek - súlyos gondok mellett is őrzi a zéró Covid stratégiáját Kína

1600 esetet rögzítettek két nappal ezelőttig Hszianban: a szám alacsonynak tűnhet a legtöbb ország adataival egybevetve, de Kína zéró Covid-politikájának szemszögéből nézve megengedhetetlenül magas. A 13 milliós város lakosságának egyre rosszabb a helyzete. Szívszorító felvételek kerültek napvilágra arról, ahogy emberek próbálnak élelemhez jutni vagy menekülni.

Két hete nem hagyhatják el a 13 milliós Hszian lakosai otthonukat, és még nem tudják, mikor vet véget Kína a szigorú lezárásnak. A terrakotta harcosok városa, mely békeidőben turistaközpont, most kong az ürességtől a CNN cikke szerint.

A lezárások miatt van, aki élelemhez, míg mások orvosi ellátáshoz nem jutnak hozzá. A kínai zéró Covid-megközelítés, amely tömeges teszteléssel, gyors lezárásokkal és karanténnal igyekszik minden friss kitörést gyorsan leküzdeni, haragot és dühöt vált ki a helyiekből.

Kínos kommentek az élelmiszerhiány miatt

Két éve annak már, hogy így kezeli az ország a koronavírust: kezdetben az emberek támogatását is bírta a módszer, de ahogyan nem áll meg az újabbnál újabb járványkitörések láncolata, a hszianiak mellett mások is azt a kérdést teszik fel, hogy meddig tartható fenn ez a rendszer, amelyben emberek millióit ejtenek foglyul a szigorú szabályok.

XI'AN, CHINA - JANUARY 02: Staff members in protective suits conduct COVID-19 nuclei acid tests at a residential area on January 2, 2022 in Xi'an, Shaanxi Province of China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
PCR-teszteket szállító egészségügyi dolgozók végőruhában Hszian utcáin 2022. január 2-án. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Az elmúlt héten a kínai közösségi médiát elárasztották a segélykiáltások, valamint a hsziani vezetést illető kritikák. A kormány tartotta sajtótájékoztatók élő közvetítéseinek kommentjei a lakosság részéről érkező élelmiszerkérésekkel teltek meg, aminek hatására letiltották a kommentelési lehetőséget. A cenzúra ellenére a téma egyre nagyobb teret nyert. A Weibón, a kínai Twitter-szerű platformon a Hszianban nehéz élelmiszert vásárolni hashtaget hétfőig 380 milliószor nézték meg.

Sokan fejezik ki elégedetlenségüket afölött, hogy a hatóságok előzetesen arról tájékoztatták őket, megfelelő mennyiségű élelmiszer lesz elérhető, ezért ők

nem halmoztak fel készleteket otthonaikban.

Kezdetben kétnaponta ki lehetett menni vásárolni, az esetszám emelkedésének hatására azonban a lakosok már csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha tesztelni hívják őket. Egy kommentelő azt írta a Weibón, hogy korábban butaságnak tartotta a pánikvásárlást, de most arra jött rá, ő volt a buta.

A BBC azonban kedden már arról írt, hogy a hszianiak cserekereskedelemmel próbálnak egymástól élelmiszerhez jutni. A közösségi média bejegyzéseinek tanúsága szerint a helyiek a cigarettát és a műszaki eszközöket cserélik élelmiszerre - ha tudják. A fotók és videók azt mutatják, ahogy például cigarettát káposztára, mosogatószert almára, egészségügyi betétet pedig egy kis halom zöldségre cseréltek a helyiek. Volt, aki a Nintendo Switch konzolját egy csomag instant tésztára és két gombócra tudta beváltani.

December 23. óta körülbelül 13 millióan vannak otthonukba zárva.

Extrém menekülési kísérletek

A felháborodás hatására egyes környékeken a helyi vezetés gondoskodott arról, hogy élelmiszer érkezzen az emberek otthonaiba, amit az állami tévé természetesen közvetített, de vannak környékek, ahova így sem jutott étel. Eközben az egyes területeken a lezárással kapcsolatos szigor további felháborodást váltott ki.

Pénteken a Weibón jelent meg egy felvétel, amelyen egy férfit azért vernek meg a hatóságok emberei, mert pékáruval próbált meg bejutni házába. Az ezt követő felháborodás hatására a rendőrség közleményt adott ki, amely szerint a két támadót hétnapos elzárással és 200 jüan pénzbírsággal büntették.

A múlt héten az állami média két olyan esetről számolt be, amikor a korlátozások életbe lépése előtt egyesek extrém módon igyekeztek elmenekülni Hszianból.

Egy férfi száz kilométert gyalogolt a reptérről több falusi ellenőrzőpontot is megkerülve, mielőtt végül december 24-én, nyolc nap után rátaláltak és karanténba került.

A másik esetben egy férfi 10 órán át kerékpározott éjjel közel fagypont alatti hőmérsékleten, hogy megpróbáljon visszatérni szülővárosába, miután megtudta, hogy Hsziant másnaptól lezárják. Őt is pénzbüntetésre ítélték a karantén mellett.

Marad a szigor

A helyi hatóságok mindezek ellenére továbbra sem enyhítenek a szigoron. Az elszántság jeleként elbocsátották a járvány egyik legsúlyosabban érintett területének, Yanta körzetének párttitkárát, aki ezzel egy egész csokornyi helyi tisztviselőhöz csatlakozott, akiknek elbocsátása a járvány miatt történt meg.

Hszinban hétvégén több mint egy hét után csökkent a friss esetek száma:

vasárnap 122-re csökkent a napi esetszám, hétfőn 90 esetet regisztráltak.

Ha a tendencia folytatódik, valószínűleg csak hetek kérdése, hogy sikeresen fékezzék meg a járvány kitörését, de nem ez lesz az utolsó alkalom, amikor a koronavírus – és a felszámolására irányuló szigorú válaszlépések – jelentős fennakadást okoznak a mindennapi életben és a helyi gazdaságban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×