eur:
397.73
usd:
358.79
bux:
74124.34
2024. október 1. kedd Malvin
Egy ápoló a koronavírusos betegek számára kialakított osztályon a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórházban 2021. október 6-án. Romániában az elmúlt 24 órában 14 ezernél is több új megbetegedést regisztráltak és 331-en haltak bele a betegség szövődményeibe, ami a legtöbb a vírus megjelenése óta.
Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Sosem terjedt olyan sebesen a járvány, mint most a szomszédunkban

A hétfővel bezáruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést jegyeztek fel, mint a korábbi hét napban.

Romániában az elmúlt hét napban gyorsabban terjedt a koronavírus-járvány, mint bármikor a kór megjelenése óta.

Amint a stratégiai kommunikációs törzs által közölt hivatalos járványadatok statisztikájából kiderül, a hétfővel bezáruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést (9745) jegyeztek fel, mint a korábbi hét napban (4682).

A járvány terjedése éppen egy héttel ezelőtt fordult át az addigi csökkenő ütemből növekvőbe, és a növekedés mértéke máris megdöntötte a korábbi csúcsot. A növekedés korábbi legnagyobb mértékét a járvány negyedik hullámának a derekán, tavaly, szeptember 18-án jegyezték, amikor a hét napi esetszám 91 százalékkal haladta meg a korábbi hét nap esetszámát.

Hétfőn 1756 új esetet jelentettek a hatóságok, 88 százalékkal többet, mint az elmúlt két hét napi átlaga.

Az ötödik hullám jelei még alig, vagy egyáltalán nem láthatók a kórházi és az elhalálozási statisztikákban. Az elmúlt 24 órában 18 beteg életét követelte a járvány Romániában. A szám épp fele a napi elhalálozások kéthetes átlagának. A kórházba utalt koronavírusos betegek számának a csökkenése egy hete láthatóan megtorpant. Jelenleg 2478 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 403-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

A román hatóságok december végén úgy becsülték, hogy már január végére 25 ezerre ugorhat a napi esetszám.

Címlapról ajánljuk
Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

A folyamatos gazdasági lassulás miatt Kína szelete a világgazdaság tortájában zsugorodásnak indulhat – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Horváth Csaba Barnabás szerint ezzel együtt az ázsiai ország megtarthatja az Egyesült Államok mögötti második helyét a világhatalmak rangsorában, ugyanakkor az újonnan iparosodó, gyorsan fejlődő dél-ázsiai országok is egyre kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Gulácsi Péter kimaradt a keretből, Angliából hívott meg újabb újoncot a kapitány

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő keretét. A névsorban ismét szerepel újonc, a nyáron Angliába szerződött Szűcs Kornél. Még nagyobb meglepetés, hogy Gulácsi Péter, aki a legutóbbi forduló után is beválasztottak a Bundesliga „Hét csapatába”, kimaradt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×