eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Rapid antigen testing is a screening tool to help detect COVID-19.
Nyitókép: Boy_Anupong/Getty Images

Napi 175 koronavírusos eset miatt zárlat alatt egy bő magyarországnyi kínai város

Még szigorúbb karantén és az ötödik tömeges tesztelés vár Hszian lakóira: 2020 márciusa óta nem rögzítettek ennyi tünetes megbetegedést Kínában egy napon.

810 esetet fedeztek fel december eleje óta a közel negyvenmilliós népességű Senszhi tartományban található városban, ebből kedden 175-öt. Már negyedik napja nő a felfedezett esetek száma a városban. A számokra a kínai hatóságok Vuhan óta nem tapasztalható erővel és gyorsasággal reagálnak: Kína a CNN cikke szerint a pekingi téli olimpiát megelőzően szigorúan ragaszkodik a zéró Covid stratégiához.

Hszianban az egész városra kiterjedő tesztelési kötelezettséget vezettek be, a város 13 millió lakosát szigorú lezárás alá helyezték a múlt héten, bezárva az iskolákat, a nyilvános helyeket és a tömegközlekedést. Csak az olyan alapvető szolgáltatások, mint a szupermarketek és a kórházak maradtak elérhetők. A lakosoknak megtiltották, hogy elhagyják otthonaikat, kivéve sürgős esetekben, például orvosi vészhelyzet esetén. A 11 millió vuhanit érintő lezárás óta ez a legszigorúbb az országban.

Van, aki nem tud mit enni

Mivel az esetek száma tovább emelkedett, Hszianban hétfőn tovább szigorítottak: minden lakosnak otthon kell maradnia, kivéve, ha engedélyt kap arra, hogy a tömeges tesztelésekre eljusson.

Korábban minden háztartás kétnaponta küldhetett el egy kijelölt személyt élelmiszert vásárolni.

Mindennek következtében a kínai közösségi médiaplatformon, a Weibón helyiek arra panaszkodnak, hogy nincs mit enniük.

"Meg tud valaki menteni? Éhen fogok halni otthon. Senki sem vette fel a rendeléseimet online ... Kérem, segítsenek nekem. Nem baj, ha sokba kerül, csak szeretnék ételhez jutni. Kétségbe vagyok esve" - írta egy felhasználó.

Katonai orvosok is érkeztek

Az egyetemi hallgatóknak is a kollégiumokban kell maradniuk, a szupermarketek, kisboltok, logisztikai központok és mezőgazdasági termékeket árusító piacok dolgozóinak N95-ös arcmaszkot és orvosi kesztyűt kell viselniük.

A tömeges tesztelések eredményei határozzák meg, hogyan tovább.

A hétvégén a hatóságok elkezdték fertőtleníteni a várost, figyelmeztették a lakosokat, hogy erre az időre tartsák zárva ablakaikat.

Hétfő este az állami média tudósítása szerint a Népi Felszabadító Hadsereg Légierőjének 150 katonai orvosát - akik közül néhányan a járvány kezdetén Vuhanban szereztek tapasztalatot - küldték Hszienbe, hogy segítsenek a helyi kórházakban.

Turisták hozhatták be a vírust

A város a kétezer éves terrakotta harcosszobrok otthonaként ismert nemzetközileg. December 9-én egy karanténszállodában észlelték a járványkitöréshez kapcsolódó első esetet. A feltételezések szerint a vírus egy fertőzött szállodai dolgozó révén terjedt el a közösségben. A hatóságok úgy vélik, hogy a kitörés egy december 4-én Pakisztánból érkező járathoz kapcsolódik, ahol legalább hat utasnál mutatták ki a delta variánst. Az omikront nem mutatták ki.

Hszian Nyugat-Kína egyik fő közlekedési csomópontja is, melynek repülőterét a múlt héten lezárták, minden belföldi járatot töröltek. Kedden 681 járatot töröltek a reptéren.

Kínában hétfőn nem következett be újabb haláleset, így a halálos áldozatok száma 4636-on áll. Kínában december 27-ig 101 486 megerősített, tüneteket mutató esetet regisztráltak a teljes járvány során, beleértve a helyieket és a külföldről érkezetteket is - írja a Reuters.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×