eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Martin Brewster / Getty

Új részletek derültek ki a windsori betörőről, aki merényletet tervezett

Az 1919 -es amritszári vérontásért akarhatott bosszút állni II. Erzsébeten.

Állítólag a brit gyarmati hadsereg által több mint egy évszázaddal ezelőtt elkövetett amritszári vérontást akarta megbosszulni az a nyílpuskával felfegyverzett fiatal férfi, akit a karácsonyi hétvégén fogtak el II. Erzsébet királynő rezidenciája, a windsori kastély parkjában. Az illetőt hétfőn elmekórtani felügyelet alá helyezték.

A The Sun című konzervatív brit tömeglap online kiadása hétfőn közzétett egy videófelvételt, amelyen - a lap egyelőre meg nem erősített értesülése szerint - maga a behatoló beszél, arcát felismerhetetlenné tévő maszkban és eltorzított hangon.

Az illető, akit a lap Jaswant Singh Chail néven azonosít, a Snapchat üzenetküldő alkalmazásra feltöltött videón elmondja, hogy merényletet fog megkísérelni "Erzsébet, a királyi család királynője" ellen.

Hozzáteszi, hogy ez bosszú lesz mindazokért, akik 1919-ben a Dzsallianvala Bagh-mészárlásban életüket vesztették.

Dzsallianvala Bagh az északnyugat-indiai Amritszár város Aranytemplomának, a szikh felekezet legfőbb szentélyének parkja, ahol 1919. április 13-án a brit gyarmati hadsereg az indiai függetlenségi mozgalom vezetőinek őrizetbe vétele ellen tüntető tömegbe lőtt.

A vérengzésben korabeli hivatalos adatok szerint 379-en vesztették életüket, de a későbbi történészi becslések azt valószínűsítik, hogy a halálos áldozatok tényleges száma elérhette az 1500-at.

A windsori kastélyparkban szombat délelőtt - a videóüzenet feltöltése után nem egészen fél órával - vették őrizetbe a dél-angliai Southampton kikötővárosban élő 19 éves férfit, akinél a rendőrök egy számszeríjat találtak.

A videó készítője a Csillagok háborúja (Star Wars) című filmeposz "sötét erőinek" egyik tagjaként azonosította magát, és közölte, hogy Jaswant Singh Chail az előző neve volt, jelenlegi neve Darth Jones.

A Scotland Yard hétfőn csak annyit közölt, hogy vizsgál egy videót, amely a windsori kastélyparkban elfogott nyílpuskás behatolóhoz köthető.

A rendőrség hétfő délutánig nem ismertette hivatalosan az őrizetes kilétét. A tájékoztatás szerint az illetőt először azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy birtokháborítást követett el egy védett intézmény területén, és támadófegyver volt nála.

A Scotland Yard későbbi frissített beszámolója szerint időközben megvizsgálták a fiatal férfi elmeállapotát, és ennek eredményeként

a vonatkozó mentálhigiénés törvény alapján elmekórtani megfigyelő intézményben helyezték el, ahol orvosi felügyelet alatt áll.

Az életének 96., uralkodásának 70. esztendejében járó II. Erzsébet királynő az incidens idején a windsori kastélyban tartózkodott.

Az uralkodó a karácsonyi ünnepeket az elmúlt évtizedekben rendszeresen kelet-angliai téli rezidenciáján, Sandringhamben töltötte, ám az idén, a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosság jegyében úgy döntött, hogy Windsorban marad.

A behatoló elfogásának időpontjában a királynő legalább húsz családtagja is a windsori rezidencián volt, köztük az uralkodó három fia, Károly trónörökös, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

A gyanúsított egy házilagos készítésű kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, de azonnal működésbe lépett a riasztórendszer, és a biztonságiak a térfigyelő kamerák képein is észrevették az illetőt, akit fegyveres rendőrök fogtak el néhány perccel a behatolás után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×