eur:
395.47
usd:
368.41
bux:
71942
2024. július 2. kedd Ottó
Panoramic view to Westminster Palace and Big Ben tower in London, UK, during golden autumn time with sunshine and colorful leafs falling from the trees
Nyitókép: SHansche / Getty Images

Fertőzési és oltásrekord az Egyesült Királyságban

Csaknem egymillióan kapták meg a harmadik oltást egy nap alatt. A halálozások száma csökken.

A tömeges szűrések tavaly nyári kezdete óta most először azonosítottak százezernél több koronavírus-fertőződést egy nap alatt az Egyesült Királyságban. Rekordot döntött ugyanakkor a koronavírus elleni oltás egy nap alatt beadott harmadik, hatáserősítő dózisainak száma is.

A brit egészségügyi minisztérium szerdai beszámolója szerint továbbra is csökken a Covid-19 betegség okozta halálozások száma, a kórházi kezelést igénylő megbetegedéseké pedig gyakorlatilag stagnál.

A szaktárca este ismertetett adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 106 122 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki.

Ez eddig a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőződési szám, bár szakértők visszamenőleges modellszámításai szerint tavaly tavasszal, a járvány elhatalmasodásának idején - amikor még igen szűkös volt a tesztelési kapacitás - valószínűleg szintén meghaladta a százezret a napi fertőződések száma.

A minisztérium szerdai kimutatása szerint az utóbbi egy napban csaknem 1,5 millió, az elmúlt egy hétben 10,7 millió koronavírustesztet végeztek az Egyesült Királyságban.

A heti tesztelési szám 22,6 százalékkal, csaknem kétmillióval haladta meg az előző egyheti időszakban elvégzett szűrésekét.

A brit koronavírus-járvány tavaly tavaszi kezdetének időpontjában nem érte el a húszezret a napi szűrési kapacitás.

Az egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint az elmúlt egy napban 140-en, a szerda este zárult egyheti időszakban 783-an haltak meg országszerte a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegségben.

A halálozások heti száma 22-vel, 2,7 százalékkal volt kevesebb, mint a megelőző egy hétben.

Covid-19 betegség miatt az elmúlt egy napban 813, az elmúlt egy hétben 6147 pácienst vettek fel a brit kórházak.

A kórházban ápolt Covid-betegek száma egy hét alatt 2,3 százalékkal emelkedett, vagyis a növekedés üteme messze elmarad az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződésekétől, amely az elmúlt héten 58,9 százalékkal nőtt.

A brit egészségügyi hatóságok a korábbi variánsoknál valószínűleg számottevően gyorsabban terjedő omikron vírusváltozat feltűnése óta - a szűrési kampány mellett - rendkívüli mértékben felgyorsították a koronavírus elleni oltások harmadik, emlékeztető és hatáserősítő adagjának beadási kampányát is.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti beszámolója szerint az elmúlt 24 órában a harmadik vakcinadózisokból csaknem 970 ezret adtak be országszerte.

Ez az eddigi napi oltási rekord az Egyesült Királyságban, és ezzel meghaladta a 30,8 milliót azoknak a felnőtteknek a száma, akik már megkapták a harmadik oltási dózist.

A brit felnőtt lakosság 53,6 százaléka részesült már három oltási adagban.

Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,7 százaléka, a másodikat 82 százalék kapta meg szerda estig.

Mindez azt jelenti, hogy közelít a 130 millióhoz az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig beadott dózisok együttes száma az Egyesült Királyságban.

A brit kormány tervei alapján az omikron variáns terjedésének megfékezése érdekében az eredeti, január végi határidő előtt egy hónappal, már december végéig minden 18 évnél idősebb angliai lakos számára lehetővé válik a harmadik oltási dózis beadatása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Meglepő növekedés után masszívan nyereséges lett a Revolut

Meglepő növekedés után masszívan nyereséges lett a Revolut

Eddig is gyorsan nőtt és nyereséges volt, ám 2023-ban szó szerint szárnyalt a Revolut: 344 millió fontos profitot értek el 1,8 milliárd fontos bevétel mellett. A bank bevételei rendkívüli módon, mintegy 95%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, miközben a lakossági ügyfelek száma 45 százalékkal ugrott meg, a növekedés idén is folytatódott. Magyarországon 2023 végén 1,2 millió ügyfelük volt, akik ráadásul fizetési adatok szerint már messze nem csak a külföldi utazások alkalmával használják a Revolut-számlájukat. Év végére már 1,5 millió ügyféllel számolnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×