eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Sosem látott értékű egyezményt kötött Dél-Korea Ausztráliával

Egymilliárd ausztrál dollárról szól és védelmi eszközöket érint.

Védelmi megállapodást írt alá Ausztrália és Dél-Korea egymilliárd ausztrál dollár (csaknem 232 milliárd forint) értékben.

Az egyezményt Scott Morrison ausztrál kormányfő és Mun Dzse In dél-koreai elnök írta alá, médiaértesülések szerint ez az eddigi legnagyobb, amelyet Ausztrália egy ázsiai országgal kötött. Mun Dzse In volt az első külföldi vezető, aki a világjárvány kezdete óta felkereste Ausztráliát. A dél-koreai elnök négynapos látogatásra érkezett az országba annak apropóján, hogy Canberra és Szöul hatvan évvel korábban vette fel a diplomáciai kapcsolatot egymással.

Az ügylet keretében

a Hanvha dél-koreai védelmi vállalat tüzérségi fegyverekkel, járművekkel és radarokkal látja el az ausztrál hadsereget.

Morrison megjegyezte: a megállapodás mintegy háromszáz új munkahelyet teremt Ausztráliában.

Peter Dutton ausztrál külügyminiszter aláhúzta: a szerződés megerősíti Ausztrália tűzerejét és biztonságát az Indiai- és a Csendes-óceán térségében. Canberra több projektet indított az ausztrál hadsereg modernizálása érdekében.

Szeptemberben Ausztrália biztonsági partnerséget kötött az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával (AUKUS), amelynek keretében nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjárók beszerzéséről döntött. A lépés nemcsak Franciaországot bőszítette fel, amely megrendeléstől esett el emiatt, hanem Kínát is. Biztonsági szakértők szerint az új szövetség egyértelműen a kínai katonai fenyegetés ellen irányul.

Mun Dzse In és Scott Morrison továbbá megegyezett arról, hogy országaik együtt fognak dolgozni a tiszta energiát előállító technológiákon, valamint Ausztrália megkönnyíti a hozzáférést a kritikus ásványokhoz Dél-Korea számára. Jelenleg a dél-koreai kritikusásvány-import negyven százaléka Ausztráliából érkezik.

Mun hangsúlyozta, hogy Dél-Korea és Ausztrália hasonló értékeken osztozik a geopolitikai kérdések tekintetében. Ugyanakkor aláhúzta: a Kínához fűződő kapcsolat is fontos Szöul számára, főként az észak-koreai kérdésben.

"Éppen ezért Dél-Korea szeretné fenntartani megingathatatlan szövetségét az Egyesült Államokkal és Kínával" - tette hozzá a dél-koreai elnök. "Harmonikus kapcsolatra törekszünk" - szögezte le.

Dél-Korea Ausztrália negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere és ugyancsak a negyedik legnagyobb felvevőpiaca. A két ország között 2014 óta szabadkereskedelmi egyezmény van érvényben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×